Tack vare skollunchen kan Kabukabu fortsätta gå i skolan

Tack vare Rädda Barnens skolmatsprogram kan  Kabukabus gå i skolan igen.

På grund av torka, matbrist och pandemi måste många barn i Zambia hjälpa till att försörja familjen istället för att gå i skolan. Här berättar vår katastrofexpert Jessika Gustavsson om hur vi jobbar för att Kabukabus och andra barn ska kunna fortsätta sin utbildning.

"2,3 miljoner människor lider av matbrist i Zambia efter att långvarig torka förstört skördarna och dödat boskapen. Jag har själv sett hur frodiga majsfält förvandlats till gulbruna slagfält, med plantor som rätt och slätt ligger ner längs marken. Och när de oberäkneliga regnen till slut kommer leder de ofta till översvämningar. De grödor som eventuellt klarat hettan dränks istället av vattnet. Det senaste året förvärrades allt dessutom av pandemin. Skolorna och affärerna stängde, priserna sköt i höjden och tillgången på mat blev ännu sämre.

Hjälp barn med en gåva nu!

Ge en gåva

Barn går miste om sin utbildning

När mattillgången minskar måste människor hitta sätt att överleva. De vuxna jobbar ännu mer och många barn går miste om sin utbildning eftersom de också måste delta i arbetet. De hjälper till på fälten eller tar andra jobb för att bidra till försörjningen. Vi vet också att många flickor blir bortgifta för att föräldrarna inte har råd att försörja dem. Det gör mig så ledsen att barn far illa.

Tack vare Rädda Barnens skolmatsprogram kan  Kabukabus gå i skolan igen.
Tack vare vårt matprogram skickar föräldrarna iväg Kabukabu till skolan igen, så att hon får både näring och en utbildning som ger henne framtidsdrömmar.

Kabukabu får mat i skolan

Ju mer ett barn bidrar till försörjningen desto mer krävs för att föräldrarna ska låta barnet återgå till skolan. Vi måste ersätta den uteblivna inkomsten på något sätt och mat i skolan har visat sig vara en bra kompensation. Kabukabu är ett av alla barn som numera får ett näringsrikt mål mat i skolan varje dag. Tack vare vårt matprogram skickar föräldrarna iväg henne till skolan igen, så att hon får både näring och en utbildning som ger henne framtidsdrömmar. Kabukabu tycker mycket om sin lärare och vill själv bli lärare så småningom. När hon kommer hem efter skoldagen har hon dessutom tillräckligt med energi kvar för att hjälpa till med hushållssysslorna.

Eleverna lär sig mer

Studier visar att mat i skolan leder till att barnen kan koncentrera sig längre och lär sig mer. Men näringen behövs inte bara för kunskapsinhämtning. I de här områdena är den livsviktig. När skolorna stängdes under pandemin levererade vi därför maten hem, så att barnen inte skulle gå miste om dagens kanske enda mål mat. Nu har skolorna öppnat igen och vi ser återigen till att barnen får mat på plats. Vi bidrar också till att utbildningen håller hög kvalitet, bland annat genom att utbilda lärare och leverera skolmaterial.

450 familjer har fått matpaket

Familjerna med barn i skolmatsprogrammet har också fått varsitt stort matpaket av Rädda Barnen. När Kabukabus mormor hörde ryktas om leveransen vågade hon inte tro att det var sant. Men nu har familjen fått 100 kg majsmjöl, 20 kg bönor och 3 liter olja, mat som gör enorm skillnad. Tack vare matleveransen kan de odla sin egen mark igen och har fått ork att arbeta längre. Familjen har inte bara mat, utan också mer tid tillsammans, eftersom de vuxna inte måste vara borta och leta tillfälliga jobb hos andra. Det är Kabukabu så lycklig över!

Porträttbild på Jessika Gustavsson i röd tröja
"När mattillgången minskar måste människor hitta sätt att överleva. De vuxna jobbar ännu mer och många barn går miste om sin utbildning eftersom de också måste delta i arbetet", säger Jessika Gustavsson, katastrofexpert på Rädda Barnen.

Vi måste hjälpa fler!

Rädda Barnen är på plats i Zambia för att hjälpa familjer som Kabukabus, men bristen på mat ökar tyvärr och allt fler behöver hjälp. Därför måste vi trappa upp insatserna! Vi måste dela ut fler matpaket och skapa ytterligare matprogram i skolorna. Med din hjälp kan vi se till att barnen överlever och att föräldrarna låter dem prioritera skolan istället för att arbeta eller gifta sig. Har du möjlighet att ge en gåva? Du gör livsviktig skillnad!"

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare