“Tack för ert stöd!”

Det är glädjande att få presentera en årsrapport från Rädda Barnen! Den är fylld med många exempel på alla de verksamheter vi driver, själva och tillsammans med andra. Och hur vi påverkar beslutsfattare både i Sverige, och inom EU- och FN-systemet. Det är inte så lätt att sammanfatta men vi har mycket att vara stolta över.

Läs mer

Maria Schillaci, Ordförande

Åsa Regnér, Generalsekreterare

Totala intäkter

1494

miljoner kronor

Programverksamhet

1393

kostnader i miljoner kronor

Kostnadsfördelning

63 / 37

utvecklingsarbete / humanitärt arbete

Så används pengarna

I år skiljer sig fördelningen något mot de senaste åren (92 och 8 %), detta beroende på kriget i Ukraina och den extra tillströmning av medel som vi fått under 2022.

91 %

Program­verksamhet

9 %

Övriga kostnader

Ändamålskostnader i programverksamheten (i procent)

Barns rätt till trygghet och skydd
33
Utbildning
18
Hälsa, sjukvård och nutrition
19
Fattigdomsbekämpning
14
God samhällsstyrning för barn
16

Rädda Barnen i Sverige

Rädda Barnen har anställda vid 11 regionkontor. Och tack vare att vi också har en stark medlemsrörelse kan Rädda Barnen bedriva verksamhet för barn över hela landet.

119

Lokalföreningar

53271

Medlemmar

11

Regionkontor

Här har vi bedrivit verksamhet

World map

Sverige

Karta med Sverige markerat

Insatser inom kunskap, påverkan och ett växande direktstöd utgår alltid från barnens verklighet och barnets mänskliga rättigheter. Våldsvågen under 2023 har påverkat barn och unga och det fanns ett särskilt behov av att öka tryggheten bland de barn som drabbas direkt eller indirekt av gängkriminalitet. Vi ser att barnrättsperspektivet och barns rättigheter utmanas även i Sverige. Rädda Barnen är en viktig röst för att bidra till ett starkare barnrättsperspektiv i frågan kring samhällsvåld.

Europa

Karta med Väst och Centralafrika markerat

Arbetet i Europa har i huvudsak bestått av insatser i Ukraina och dess närområde. Under 2023 har Rädda Barnen fortsatt att stödja barn i Ukraina och ger barn och familjer livsnödvändig hjälp då behoven bara ökar. Kriget har förändrat och splittrat livet för miljontals barn. Barn har sett sina hem, lekplatser och skolor bombas. De har förlorat sina nära och kära, och blivit avskurna från vård, omsorg och skola. Trots denna ofattbara prövning har vi sett barn från Ukraina visa en enorm motståndskraft.

Väst och Centralafrika

Karta med Väst och Centralafrika markerat

Sahel-regionen i Västafrika präglas av väpnade konflikter, torka, hunger och ett stort antal internflyktingar. Utrymmet för civilsamhället minskar i flera länder. Nationella skydds- och rättsystem är svaga och barn får inte sina rättigheter tillgodosedda. Trots detta finns det starka rörelser som leds av barn och ungdomar som får stöd av Rädda Barnen. De följer upp hur staterna genomför sina åtaganden för barn genom att delta i rapporteringen till FN och Afrikanska Unionen om situationen för barn, bilda barnparlament, uppvakta makthavare och skapa opinion.

Mellanöstern

Karta med Mellanöstern markerat

Väpnade konflikter och andra nödsituationer som jordbävningen i Turkiet och Syrien, den försämrade socioekonomiska krisen i Libanon, och den eskaleran-de konflikten i Gaza har präglat arbetet under året. Vi har även stöttat barn i utdragna kriser, bland annat i Jemen och Syrien. Rädda Barnen har bidragit med tillgång till skydd, skolgång och vård. Vi har hjälpt barn att återförenas med sina familjer och skyddats från våld, exploatering och övergrepp.

Latinamerika

Karta med Latinamerika markerat

Klimat- och migrationskriser påverkade livet för miljontals barn i Latinamerika. Barnrättssituationen förvärrades i många länder. Våld är en del av vardagen för många barn och ungdomar. Varje timme dödas tre ungdomar i i Latinamerika och Karibien, det högsta antalet barnmord i världen. Där sker också flest kvinnomord i världen.

Rädda Barnen fokuserar på att stärka systemen för barns rätt till trygghet och skydd, barns möjlighet att organisera sig och göra sina röster hörda och att driva arbetet mot aga. Vi vill stärka civilsamhället som aktörer för barns rättigheter, och fokuserar på barns meningsfulla deltagande, miljö och klimat, inkludering och statens styrning och ansvarstagande i relation till civilsamhällets utrymme.

Asien

Karta med Asien markerat

Mer än 800 miljoner barn lever i Asien där Rädda Barnen under året arbetat för att skydda och främja barns rättigheter. Utrymmet för det civila samhället har minskat i flera asiatiska länder och konflikter ger stora effekter. Extremväder har ökat i regionen och påverkat miljoner av barn.

Rädda Barnen har fokuserat på att stärka systemen för barns rätt till trygghet och skydd, bidra till utbildning samt arbete med genderfrågor. Vi har också satsat på att bygga upp ett mer aktivt arbete kring miljö och klimat samt inkludering av barn med funktionshinder. Rädda Barnen har även bedrivit humanitärt arbete i flera kriser i Asien.

Vi har arbetat med att stärka civilsamhällets arbete för barns rättigheter, bland annat kring barns meningsfulla deltagande, miljö och klimat, inkludering och statens styrning och ansvar i fråga om civilsamhällets utrymme.

Östra och södra Afrika

Karta med Östra och södra Afrika markerat

I april drabbade väpnade grenar inom den grupp som tagit makten i Sudan genom en militärkupp samman och en svår humanitär kris följde. Över 18 miljoner människor är i akut behov av stöd för sin överlevnad. 7 miljoner människor är internflyktingar och 1,5 miljoner har tagit sig över gränsen till redan svårt utsatta grannländer.

Över 10 000 människor har dödats och experter varnar för att situationen i Darfur i Sudan kan liknas vid etnisk rensning. Barnen är mest utsatta och utsätts för alla former av våld, inklusive sexuellt våld. Efter fem år av uteblivna regn i Afrikas horn i östra Afrika har väderfenomenet El Niño medfört kraftiga regnskurar och översvämningar.

Migrationen från landsbygd till städer fortsätter och försämrar levnadsförhållandena för barn och deras familjer då många tvingas bo i flyktingläger och kolerautbrott har skett.

Fördelning av insamlade pengar

Av programkostnaderna har ca 37 % gått till humanitärt arbete och katastrofarbete. Även detta arbete bedrivs till stor del inom de prioriterade verksamhetsområdena.

63 %

Utvecklings­arbete

37 %

Humanitärt arbete

Geografisk fördelning

Fördelningen av medel i SEK per region.

Östra och Södra Afrika
332
Mellanöstern
164
Sverige
203
Europa
129
Asien
107
Latinamerika
64
Västra och Centrala Afrika
123

Året i siffror

28 993

Så många barn mötte vi i vår Sverigeverksamhet.

47 miljoner

Så många barn har vi nått med våra direkta insatser. 40,1 % av dessa nåddes genom humanitära insatser.

3 miljoner

Antal barn som fått hjälp inom området Trygghet och skydd.

1 411

Så många barn har deltagit i vår verksamhet DOIT som syftar till att skapa en meningsfull fritid för barn och unga som annars har sämre tillgång till och förutsättningar att engagera sig i aktiviteter på fritiden.

9 miljoner

Antal barn som fått hjälp inom området Utbildning.

700 000

Antal barn som fått hjälp inom området God samhällsstyrning för barn

7000

Är antalet frukostar som serverades under året inom projektet Frukostklubben - målet är att alla barn mellan 6 och 16 år ska få en jämlik skolgång, utveckling och god hälsa.

4 miljoner

Antal barn som fått hjälp inom området Fattigdomsbekämpning.

34 miljoner

Antal barn som fått hjälp inom området Hälsa och näring.