"Barnen är det viktigaste vi har"

När Philip Cohen var 21 år lämnade han England för Sverige. Hjärtat har alltid klappat för barnen och som nybliven pensionär ser han fram emot att ägna mer tid åt det han tycker är allra viktigast.

Kör man i drygt åtta timmar rakt norrut längs kusten från Stockholm, kommer man till Skellefteå. Det var hit som Philip flyttade med fru och två småbarn efter studierna i engelska Cambridge och tio år i Stockholmsområdet. Och han har aldrig tvekat på att han hamnade rätt.

- Sverige är ett helt fantastiskt land, många har det väldigt bra här.

Stärk barnens röst!

Bli medlem nu

Började med ett telefonsamtal

Idag är Philip 66 år och har under helgen varit tomte på årets julmarknad, en sådan sak som han har tid för när han nu blivit pensionär efter många år med eget företag och mycket jobb.    

Hur kom då Rädda Barnen in i bilden? Han minns det tydligt. Det var 1999 som lokalföreningen ringde och berättade att man behövde förstärkning för att kunna fortsätta arbetet för barns rättigheter i kommunen. Philip, som då redan var medlem sedan många år, tänkte att det var ett bra tillfälle att se vad han kunde bidra med.

- Barnen är det viktigaste vi har. Det är lätt att säga, men att ge kärlek och omsorg till barn och se dem utvecklas är det mest fantastiska man kan få vara med om.

Mentorsprojekt och konserter för världens barn

Under åren har det blivit många möten och verksamheter med både lokalföreningen och distriktet, som arbetar för barns rättigheter i hela norra Västerbotten, från Skellefteå i öst till den norska gränsen i väst.

Flera år arbetade Philip med ”Egalia”, ett projekt som utifrån Barnkonventionen utbildade feriepraktikanter i deras rättigheter och hur samhället fungerar. Över fem år utbildades uppemot 100 ungdomar.

- Fortfarande stannar ungdomar från projektet på stan och vill prata. Några av dem har engagerat sig i Rädda Barnens ungdomsförbund och andra har fortsatt att själva utbilda både lokalpolitiker och andra barn om deras rättigheter, berättar Philip.

Den senaste tiden har han varit med och ordnat konserter till förmån för Världens barn. Tillsammans men bland annat Kulturskolans musikklasser har drygt hundra tusen kronor samlats in. Philips musikintresse skiner igenom då han berättar om konserterna, 6 stycken bara under hösten. Så anordnas läxläsning på flera skolor i kommunen. En verksamhet som har pågått i flera år.

Nya verksamheter på andra orter

Idag har Skellefteås lokalförening runt 650 medlemmar varav 15 är aktiva i föreningen. Philip lägger själv några timmar i veckan på sitt engagemang. Nu handlar det mycket om att starta aktiviteter för barn på orter i angränsande kommuner.

- Det är stora avstånd i Norrland och ibland svårt att samla engagerade. Men under hösten har vi lyckats starta läxläsning och samtalsgrupper för ungdomar på flera orter. Och mer är på gång.