Ny kraftig cyklon drabbar barn i norra i Moçambique

Bara sex veckor efter att cyklonen Idai ödelade stora områden i landet har ett ännu värre oväder förstört hem, byar och infrastruktur i norra Moçambique. Cyklonen Kenneth är den kraftigaste någonsin i området. Barnen behöver mat, vatten och tak över huvudet – och hela världen måste hjälpas åt!

I slutet på förra veckan drog cyklonen Kenneth in över norra Moçambique och sedan dess har ett häftigt ihållande regn och översvämningar förstört hus, hem och vägar för tusentals barn och familjer. Nästan 700 000 människor i området är drabbade och dödssiffran stiger varje dag. Öarna Matemo, Ibo och Quirimba har totalförstörts. Hundratusentals hektar åkermark står under vatten.

Var med oss varje dag och hjälp barn i katastrofer!

Bli månadsgivare

Svårt att nå fram efter cyklonen

Redan i lördags var Rädda Barnens katastrofteam på plats i det drabbade området för att få en överblick över behoven och dela ut presenningar som skydd till barnfamiljer. Mer hjälp och personal är på väg, men regnet har orsakat våldsamma översvämningar och det är svårt att nå fram till barnen.

Pengar saknas i Moçambique

Nicholas Finney som leder Rädda Barnens insatser i båda katastrofområdena är på plats i staden Pemba där cirka 200 000 invånare drabbats av cyklonen Kenneths framfart. Här är förödelsen som värst.

– Vi är mycket oroliga för de tusentals barnfamiljer som förlorat allt i vattenmassorna. De behöver akut mat, vatten och skydd för att överleva de kommande dagarna, säger Nicholas Finney. Pengarna räcker inte till för två så här omfattande insatser och vi står inför en extremt svår situation.

Hjälp oss rädda fler barns liv 

Det här är första gången någonsin som landet drabbas av två så kraftiga oväder under samma säsong. Vi jobbar fortfarande för fullt för att hjälpa en miljon barn som fick sina liv ödelagda av cyklonen Idai. Tack alla ni som skänkte pengar när barnen behövde oss som mest.

Nu måste vi hjälpas åt igen för att kunna trappa upp insatserna, nå ut till fler platser och rädda ännu fler barns liv. Ditt bidrag är livsnödvändigt.

Tina förlorade ett av sina fem barn när deras hus rasade. Nu har familjen sökt tillfälligt skydd i en skola. "Jag behöver tre saker: Jag behöver mat till mina barn, jag behöver ett nytt hem och jag behöver hjälp att begrava mitt barn."

De mest akuta behoven i Moçambique:

  • Tält, presenningar och filtar till barnfamiljer som förlorat allt.
  • Hygienartiklar som tvål, tandborstar och rengöringsmedel, så att barnfamiljer ska kunna sköta sin hygien och förhindra att dödliga sjukdomar sprids.
  • Hinkar, vattendunkar och vattenreningstabletter så att familjer kan få rent dricksvatten.
  • Hitta och skydda barn kommit ifrån sina anhöriga i kaoset.

Var med oss varje dag och hjälp barn i katastrofer!

Bli månadsgivare