16-åriga Munni lär sina grannar att läsa och skriva

När Munni var 13 år tänkte hennes pappa och farfar gifta bort henne. Men Munnis mamma hade andra planer och tack vare stöd från Rädda Barnens medarbetare vågade hon stå på sig. Hon kämpade för dotterns rätt att gå i skolan. Det blev starten på Munnis kamp för andra flickors och kvinnors utbildning.

Munni och hennes familj bor i ett slumområde i utkanterna av den indiska staden Patna. Människorna här tillhör "Musahar", en av Indiens fattigaste och mest utsatta samhällsgrupper. De ses som kastlösa och blir dagligen utsatta för diskrimniering och trakasserier. Många flickor i området tvingas gifta sig när de är väldigt unga och får aldrig gå i skolan. Så var det för Munnis mamma och hon önskade en bättre framtid för sin dotter.

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare

Vi stoppar barnäktenskap

Rädda Barnen jobbar tillsammans med familjer, skolor och lokalpolitiker för att skapa förändring för barn i Indiens slumområden. Vi har bland annat mammagrupper för att informera om riskerna för barnen och stärka kvinnors roll i samhället. Några av våra medarbetare följde med Munnis mamma hem och lyckades de övertala hennes svärfar att stoppa bröllopsplanerna.

Munni fick börja i en av våra barngrupper i området. Två gånger i månaden kommer barn hit för att lära sig mer om sina rättigheter och få viktig livskunskap, till exempel om första hjälpen. Det var när Munni kom till barngruppen som hon förstod varför utbildning är så viktigt. Här vaknade suget efter kunskap och vi hjälpte henne att börja i skolan.

Efter skoldagens slut lär hon andra att skriva

Idag är Munni 16 år och en flitig skolelev som visat att hon är en duktig pedagog. När skoldagen är slut ägnar hon sina lediga timmar åt att dela med sig av sin kunskap. För två år sen hjälpte vi Munni att starta en skola tillsammans med ett par klasskamrater. Hon ville lära andra flickor och kvinnor att läsa, skriva och räkna. 

– Många i vårt område kan inte ens skriva sin namnteckning och använder sitt tumavtryck som signatur. Om de får ett brev kommer de till mig och ber mig läsa. Jag lär dem alfabetet så att de kan få kunskap, självförtroende och jobb.

Livsviktig kunskap sprids i slummen

Från början var det bara Munnis mamma och två andra kvinnor som kom till lektionerna, men ryktet spred sig snabbt och idag är de fler än 20 elever i klassen. När vädret är fint sitter de på taket på Munnis hus. Skrivböcker, pennor och annat skolmaterial har de fått från oss på Rädda Barnen. Lektionerna ger också en möjlighet att förmedla hälsoråd och prata om vikten av vaccinationer. Kunskap som kan vara livsviktig.

– Jag uppmanar alla som går i skolan att dela med sig, säger Munni. Tillsammans kan vi lära våra systrar och bröder att läsa och skriva. Så att de kan få ett bättre liv.

Vägen ut ur fattigdom

Munni drömmer om att bli läkare, för att hjälpa fattiga människor som inte har råd med ordentlig sjukvård. Hon är ett enastående exempel på att utbildning kan vara vägen bort från barnäktenskap och fattigdom.

Det här är en av de viktigaste anledningarna till att vi på Rädda Barnen prioriterar skola. Utbildning är utan tvekan det mest effektiva sättet att bryta fattigdom och utanförskap. Barn som kan läsa, skriva och räkna kan också ta bra beslut och växa upp till medvetna vuxna. De får makt över sitt eget liv.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som bidrar med pengar och engagemang ser vi till att allt fler barn får den skolundervisning som de har rätt till. Tillsammans ger vi fler barn en en utbildning och en väg ut ur fattigdom.

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare