Barn på flykt i IrakHar bara med sig kläderna på kroppen

22 september 2014

Flyktingkatastrofen i Irak saknar motstycke. Just nu är 1,8 miljoner människor på flykt. Barn tvingas lämna sina hem mitt i natten och får bara med sig kläderna på kroppen.

2-åriga Mohammed var tvungen att fly sitt hem i Mosul. Nu bor han i det här tältet med sin mamma, pappa och syskon. Foto: Sam Davies, Rädda Barnen.


Barnen och familjerna som flytt saknar i princip allt de behöver för att kunna klara sig och har inga möjligheter att köpa mat och mediciner.

-  Under alla mina år har jag aldrig bevittnat en sådan snabb folkomflyttning. Vi och andra hjälporganisationer står inför ofantliga utmaningar att kunna förmedla stöd till alla som är drabbade, säger Tina Yu som är Rädda Barnens landchef i Irak.

Det här gör vi på plats:

  • Delar ut vattendunkar, tält, mat och hygienartiklar i de värst drabbade områdena.

  • Ger psykosocialt stöd.

  • Sätter upp barnvänliga platser dit barnen får komma och äta, leka, prata eller bara vara tillsammans med trygga vuxna.

På plats i norra Irak är också Charlotta Land-AlHebshi från Rädda Barnen. Hon berättar att de precis nått fram till en plats där mer än 600 jezidiska familjer sökt skydd.

- Just nu arbetar vi intensivt för att sätta in snabba insatser för att rädda barns liv och se till att barnen är så säkra som möjligt, säger hon.

Vill du hjälpa?

Genom att ge en gåva kan vi agera blixtsnabbt vid krig och katastrofer och skapa långsiktiga hållbara förändringar i barns liv – både i Sverige och över hela världen. Pengarna används där behoven bland barnen är som störst.

Du kan också sms:a Akut100 till 72911 så bidrar du med 100 kronor eller sms:a Akut200 till 72911 så bidrar du med 200 kronor.

På plats i Irak sedan 23 år

Rädda Barnen har varit verksamma i Irak i 23 år och arbetar från fältkontor i Erbil, Dohuk, Sulaymaniyya och Basra. Vi arbetar med att ge stöd till barn och familjer såväl i det kurdiska självstyret i landets norra del som i andra delar av Irak.

 

* Namnet på pojken i bilden är ändrat för att skydda hans och hans familjs identitet.

3 sätt du kan hjälpa barn i katastrofer

> Bli månadsgivare

> Ge en gåva

> Starta en egen insamling

På plats i katastrofer

Skydda barnen och rädda liv - vårt uppdrag i katastrofer.

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners