Hungerkrisen i Östra AfrikaEfter en veckas behandling fick Ali orken tillbaka

30 maj 2017

Rhama och hennes fyra barn bor på landsbygden i Somalia, som drabbats hårt av flera års torka och hungerkris. Vi är där och kämpar för att rädda livet på de hundratusentalsbarn som lider av akut undernäring. Tack och lov fick Rhamas yngste son Ali behandling i tid.

Rhama berättar att hon brukade amma Ali och ge honom gröt och mjölk från familjens två kor. Men när korna inte fick mat och vatten gav de inte längre mjölk till barnen. Ali som var minst blev snabbt svagare och fick ofta feber. Till slut var han så sjuk att Rhama tog med honom till vår hälsomottagning i Borama.

Ökade 1,6 kilo på bara en vecka

Vårdpersonalen konstaterade att Ali led av livshotande akut undernäring och behövde behandling omedelbart. Han skickades snabbt vidare till vårt näringscenter på stadens sjukhus, där han fick behandling med extra näringsrik mjölk. Efter bara en vecka hade han gått upp 1,6 kilo och fått orken tillbaka.

– Det här är första gången som något av mina barn blivit undernärda, säger Rhama. Vi har alltid klarat oss, men det senaste året har varit svårt. Jag är så glad att jag gick med Ali till Rädda Barnens mottagning för att få hjälp. Han mår mycket bättre nu och jag hoppas att allt ordnar sig.

 
Tack och lov kunde vi ge Rhamas son Ali behandling i tid.

Vi gör vad som krävs

Rädda Barnen arbetar intensivt tillsammans med lokala myndigheter för att förbättra situationen i östra Afrika där den extrema torkan har orsakat en utbredd hungerkatastrof. Vi förser människor med mat, rent vatten och sanitet. Vi behandlar barn med undernäring och ser till att mammor och barn får hälsovård och psykologiskt stöd.

Vi utbildar hälsoarbetare

För att kunna upptäcka och bota undernäring i tid måste det finnas tillgång till sjukvård och hälsokontroller i området där barnen bor. Vi startar mobila vårdcentraler och utbildar lokala hälsoarbetare och frivilliga, så att de regelbundet kan söka upp barnen, väga och mäta dem. På så sätt kan vi upptäcka tecken på undernäring i tid och ordinera rätt vård och behandling. Akut undernärda barn remitteras vidare till specialistvård och näringskliniker.

Måttbandet som räddar barns liv

När vi snabbt ska diagnostisera undernäring hos barn under fem år, mäter vi överarmen med det här enkla måttbandet. Grön färg på måttbandet innebär att barnet växer som det ska. Gult är en varningssignal. Är armen mindre än 11,5 cm i omkrets visar måttbandet rött och läget är akut. Då vet vi att barnet behöver näringsbehandling för att överleva.

Varför är undernäring livsfarligt?

Små barn är alltid värst utsatta i hungerkriser och kan snabbt drabbas av allvarlig akut undernäring – ett livshotande tillstånd som måste behandlas omgående. Undernäring påverkar immunförsvaret, vilket ofta leder till andra farliga sjukdomar som exempelvis lunginflammation. Om näringsbrist inte behandlas kan den bli kronisk och ge men för livet. Därför är det är så viktigt att hungerkriser bekämpas i ett tidigt skede.

Vill du vara med?

Vi kämpar över hela världen för att barn ska få möjlighet att överleva och utvecklas. Vårt viktiga arbete för barnen är helt beroende av din och andras vilja att hjälpa till. Och ju fler vi blir desto fler barns liv kan vi rädda. Är du inte redan månadsgivare, kan du snabbt och enkelt anmäla dig här.

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners