Rohingyernas barnHär kan barnen återhämta sig efter våldet i Burma

17 januari 2018

I rohingya-krisen, även kallad barnens katastrof, har 380 000 barn flytt till Cox´s Bazar i Bangladesh. På bara några månader blev flyktinglägret överfullt och en osäker plats för barn. För att skydda dem finns våra barnvänliga platser och dygnet-runt-öppna mottagningar för barn som tappat bort sina familjer.

Med hjälp av våra givare, har vi öppnat totalt 86 barnvänliga platser i flyktinglägret. Dit kan barnen komma för att leka, få psykosocialt stöd och prata med trygga vuxna. Det finns även två center för att ta hand om ensamkommande barn, där de får bo samtidigt som vi letar efter deras anhöriga.

Sajida, 12 år får nya vänner och kan fortsätta lära sig läsa

Sajida är ett av de barn som går till våra barnvänliga platser i Cox´s Bazar. Här får hon utrymme att återhämta sig och bara vara barn igen.

- Vi känner oss lyckliga i Bangladesh. Vi har stöd från Rädda Barnen och vi kan lära oss läsa och skriva och spela. Jag gillar mina nya vänner. Vi berättar hemligheter för varandra och leker.

 

Vi hjälper barnen bearbeta det hemska

Det är viktigt att vi ger tillbaka någon form av struktur i vardagen och att vara på en barnvänlig plats kan hjälpa barnen att klara av kaoset omkring dem. Det ger också föräldrarna möjlighet att bygga upp sina liv igen medan barnen är hos pålitliga vuxna.

Vi har även hjälpt Sajidas familj med grytor, tallrikar, skedar, tvål, en matta, handdukar, presenning och ett vattenkärl. Sajidas mamma berättar att hon är tacksam över att dottern kan gå till oss.

- Min dotter Sajida känner sig säkrare och kan studera igen. Hon hjälper sina systrar med att hämta vatten och tvättar kläder, sen går hon dit. Efter lektionerna leker barnen - det finns ballonger, bollar och hopprep. Det hjälper dem att glömma det de såg i Burma.

Familjen hoppas på att återvända till sitt hem i Burma, men bara om det är säkert.

Swisha till 900 6008 och märk din gåva med AKUT

Med ditt stöd kan vi agera blixtsnabbt vid krig och katastrofer och skapa långsiktiga hållbara förändringar i barns liv – både i Sverige och över hela världen. Pengarna används där behoven bland barnen är som störst. En av våra viktigaste uppgifter just nu är att skydda och hjälpa de rohingyiska barnen som tvingats fly från övergrepp och våld.

Våra barnvänliga platser finns världen över.

Bland det första vi gör när vi kommer till en katastrofplats eller till ett flyktingläger är att sätta upp en trygg, barnvänlig plats.

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners