För Wesal är vintern rädsla och oro

Kriget i Syrien har pågått i 11 år och för många barn är det allt de har upplevt. Miljontals är på flykt inom och utanför gränserna, och livet för familjerna i flyktinglägren är extremt hårt. Det vet 13-åriga Wesal som bor med sina föräldrar och sex syskon i ett tält.

Redan i oktober 2019 var familjen tvungna att lämna sin by. De försökte återvända flera gånger men kriget gjorde det för farligt att stanna kvar. I november 2021 sökte de skydd i ett flyktingläger. 

Var med och skydda barnen!

Bli månadsgivare

Vågar inte sova på natten

Förhållandena i lägret är svåra. Antalet familjer ökar snabbt och hela tiden, vilket gör att infrastrukturen halkar efter. Precis som Wesal och hennes föräldrar och syskon är det många som bor i tillfälliga tält precis utanför lägerområdet. Här finns varken tillgång till kök, toaletter eller rent vatten. Och i takt med att vintern närmar sig växer oron.

 Vårt tält har inga väggar eller golv. Vi är rädda för att det ska svämma över när det regnar. Och när det blåser är vi rädda för att tältet ska falla ihop över oss. Rädslan gör att vi inte vågar sova på natten, berättar Wesal.

Wesal måste gå till en källa i närheten av lägret för att hämta vatten. Promenaden dit och tillbaka är bitande kall.

Hämtar vatten i en källa

Eftersom familjen inte har tillgång till vatten måste Wesal och hennes syskon hämta vatten från en källa i närheten. Trots att det ofta är smutsigt och fyllt av skräp har de inget annat val.

För att stötta Wesals familj har vi gett dem matkuponger och Wesals mamma, som fortfarande ammar Wesals syster, är inskriven i vårt näringsprogram.  Vi hjälper även till att bygga den livsviktiga infrastrukturen i lägret.

Livet i flyktinglägret är extremt hårt för alla barn och deras familjer. Särskilt nu när vintern närmar sig.

Fler sätt vi hjälper barnen i Syrien på

Rädda Barnen har varit på plats i de nordvästra delarna av landet sedan kriget startade och vi gör allt vi kan för familjerna som är på flykt:

  • Delar ut matransoner och matkuponger till de barnfamiljer som behöver det som mest. Akut undernärda barn får behandling.
  • Erbjuder gratis hälso- och sjukvård till framför allt kvinnor och barn.
  • Sätter upp barnvänliga platser där barn kan leka och lära i trygghet, men också få livsviktigt psykosocialt stöd för att klara av traumat det innebär att växa upp i krig.
  • Hjälper till att bygga upp förstörda och sönderbombade skolor, och delar ut skolväskor, skoluniformer och skolmaterial för att barnen ska kunna fortsätta sin utbildning.

Tillsammans gör vi skillnad!

Vi arbetar dygnet runt för barnen och familjerna som är kvar i krigszoner och för de som tagit skydd i flyktingläger – i Syrien och runtom i världen. Med din hjälp kan rädda fler liv.

Var med och skydda barnen!

Bli månadsgivare