Hungerkris i Syrien efter jordbävningarna

100 dagar efter jordbävningarna i södra Turkiet och norra Syrien riskerar nu ytterligare 665.000 syrier att drabbas av hunger. Vi finns på plats och gör allt vi kan för att hjälpa barnen.

Ekonomin i de jordbävningsdrabbade områdena är slagen i spillror och antalet barn och mödrar som lider av undernäring når rekordnivåer. Levnadsomkostnaderna i Syrien har skjutit i höjden samtidigt som människor har svårt att försörja sig.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Ge en gåva nu

Många har svårt att försörja sig 

Den genomsnittliga månadslönen i Syrien täcker nu ungefär en fjärdedel av en familjs matbehov. Priset på baslivsmedel, som bröd, har stigit med 20 procent, medan lök har blivit så dyrt att det anses vara en lyxvara.

– Syriens befolkning var redan mycket hårt ansatt efter år av krig och stridigheter. Jordbävningen har bidragit till en ännu värre ekonomisk situation som nu hotar miljoner barns hälsa och utveckling, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef på Rädda Barnen. 

–Vi ser med oro på att ännu fler barn riskerar att drabbas av eller dö av undernäring framöver då jordbävningens ekonomiska effekter sannolikt kommer att göra att de inte får tillgång till mat.

Allt fler drabbas av undernäring

Redan före jordbävningen hade 12,1 miljoner människor i Syrien, fler än hälften av landets befolkning, svårt att äta sig mätta. Ett av fyra barn lider av hämmad utveckling på grund av undernäring, infektioner och psykosocial stress vilket kan leda till permanenta skador.

Undernärda gravida kvinnor löper ökad risk för missfall, blodbrist och svåra förlossningar. Deras barn riskerar att födas för tidigt och, om de överlever, att drabbas av följdsjukdomar. Undernärda barn löper också en ökad risk att bli svårt sjuka eller dö om de drabbas av kolera, vilket är en allvarlig risk då det pågår ett kolerautbrott i landet.

– Vår situation var bra. Jag arbetade men efter jordbävningen har jag inget att göra. Min son lider av allvarlig undernäring. Var fjärde dag behöver jag köpa mjölk till honom men det har jag inte pengar till. Situationen är mycket svår, säger Yanal, 44 år, som är pappa till en 10 månader gammal son.

Fler riskerar barnarbete och barnäktenskap

Den försämrade ekonomin gör inte bara matsituationen akut utan riskerar att tvinga fler familjer att sätta sina barn i arbete eller gifta bort i barnäktenskap. Det ökar även risken för sexuellt utnyttjande, människohandel och rekrytering av barn till väpnade grupper.

Sjukvården nära kollaps

I Syrien dog cirka 6.000 människor och 12.000 skadades av jordbävningarna. Av de 8,8 miljoner syrier som drabbades av jordbävningarna var 3,7 miljoner barn och gravida kvinnor. Av de 80.000 läkare som bodde i Syrien innan kriget började finns bara 20.000 kvar, och vissa områden i landet, som de jordbävningsdrabbade, finns det bara en läkare per 10.000 invånare.

Sjukvårdssystemet, som redan var hårt ansatt, står nu på randen till kollaps.

– Av de hälsokliniker som fanns kvar efter 12 år av konflikt förstördes många av jordbävningarna. Konflikt, pandemin och nu jordbävningarna har satt en enorm press på de som arbetar inom sjukvården. Det finns en verklig risk för att det här blir en hungerkris utom vår kontroll, säger Antenanie Enyew, Rädda Barnens regionala näringsrådgivare.

Det gör vi på plats i Syrien

Rädda Barnen har varit på plats i Syrien sedan 2012. Efter jordbävningen har Rädda Barnen samarbetat med lokala partners i regionerna Idlib och Aleppo med att tillhandahålla matransoner, filtar, tält och varma kläder för barn och deras familjer. Rädda Barnen ger även psykosocialt stöd till drabbade barn.

Läs mer om vårt arbete i Syrien och Turkiet efter jordbävningen

Barnen behöver oss nu!

Vi gör allt vi kan för att skydda och hjälpa barn i Turkiet, Syrien och runt om i världen. Din hjälp är livsviktig. Tillsammans kan vi rädda barns liv.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare