Jordbävningen i Turkiet: Vi finns på plats för barnen

Den kraftiga jordbävningen som drabbat sydöstra Turkiet och norra Syrien har orsakat enorm förödelse. Vi finns på plats i båda länder och gör allt vi kan för barnen vars liv har slagits i spillror.

Texten uppdateras kontinuerligt. 

Det var i början av februari som en av de värsta jordbävningarna på 100 år skakade stora delar av Turkiet och Syrien. Sedan dess har ytterligare kraftiga skalv skapat ännu mer lidande. Miljontals människor har tvingats lämna sina hem och har inget att återvända till. Tusenstals har skadats och förlorat sina liv. Barn har separerats från sina familjer.

Välj belopp

De personuppgifter vi får om dig används i första hand för att vi ska kunna ta emot din gåva och berätta för dig om vilka resultat som uppnåtts. Läs mer om dina rättigheter och vår behandling i den fullständiga integritetspolicyn.

Förödelse försvårar hjälparbetet

Skadade vägar och flygplatser, de fortsatta efterskalven och hårt väder har försvårat hjälparbetet. Det kommer att dröja många månader innan barnen som just nu försöker överleva dagen får sätta sig i en skolbänk igen. Oben Coban, säkerhetsrådgivare för Rädda Barnen i Turkiet, jämför situationen med en krigszon.

– Om man tittar på antalet människor som mist livet, på hur många byggnader som kollapsat och på krissituationen som uppstått är resultatet i princip detsamma.

11 månader gamla Nada i famnen hos sin mamma. Familjen har förlorat sitt hem och sökt skydd i Aleppo, där vi tillsammans med partnerorganisationer erbjuder tillfälligt tak över huvudet och delar ut mat, filtar och varma kläder.

Hungerkris i Syrien efter jordbävningen

100 dagar efter jordbävningarna i södra Turkiet och norra Syrien riskerar nu ytterligare 665.000 syrier att drabbas av hunger. Ekonomin i de jordbävningsdrabbade områdena är slagen i spillror och antalet barn och mödrar som lider av undernäring når rekordnivåer. Levnadsomkostnaderna i Syrien skjutit i höjden samtidigt som människor har svårt att försörja sig.

Läs mer om situationen i Syrien

Det gör vi på plats i Turkiet och Syrien

Tillsammans med lokala partners arbetar vi intensivt för att ge barn och familjer det stöd de behöver, både akut och långsiktigt. Våra insatser ser olika ut beroende på vilka behov, möjligheter och begränsningar som finns i de båda länderna. 

I Turkiet:

 • Delar vi ut förnödenheter såsom varma måltider, vatten, tält, filtar, madrasser, blöjor, sanitetsprodukter, värmare, ved och varma kläder.
 • Ordnar vi aktiviteter och bygger upp trygga platser för barn, där de kan leka, busa och göra sånt de mår bra av. 
 • Arbetar vi med team av specialiserade hälsoarbetare för att bedöma behoven hos de drabbade och planera hur vi kan utöka viktiga hälsotjänster.
 • Delar vi ut broschyrer med viktig information om hur spridning av sjukdomar ska förhindras.
 • Arbetar vi med vatten-, sanitets- och hygienspecialister för att barnen ska kunna hålla sig hålla friska och skyddas från utbrott av vattenburna sjukdomar.
 • Samordnar vi med Turkiets myndighet för familje- och socialtjänst i syfte att återförena splittrade familjer och stötta ensamkommande barn. 

I Syrien:

 • Delar vi ut akuta matransoner, filtar, tält, vatten, sanitetsprodukter och varma kläder.
 • Ser vi till att barn och deras familjer kan hålla sig rena, friska och skyddade från sjukdomar.
 • Stöttar vi sök- och räddningsteam med mat och genom att hyra maskiner för att jobba bort rasmassor.
 • Levererar vi bränsle till sjukhus.
 • Stöttar vi arbetet med att reparera skadade hälsoinrättningar.
Exempel på vad ett av våra hygienkit innehåller.
Vi delar bland annat ut olika typer av hygienkit som som underlättar för barn och deras föräldrar att hålla sig rena och friska under svåra förhållanden.

Exempel på vad dina pengar räcker till

 • 149 kronor räcker till 12 filtar som värmer i vinterkylan.
 • 256 kronor räcker till basvaror för en familj i en månad, till exempel mat och medicin.
 • 523 kronor räcker till tre månaders psykosocialt stöd för fem barn som upplevt trauma.

Barnen behöver oss nu!

Vi gör allt vi kan för att skydda och hjälpa barn i Turkiet, Syrien och runt om i världen. Din hjälp är livsviktig. Tillsammans kan vi rädda barns liv.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare

Vill ditt företag stötta vårt arbete efter jordbävningen? 

Ge en företagsgåva eller kontakta oss