Manar kämpar för sina trillingars liv i Syrien

Det mångåriga kriget i Syrien drabbar barnen allra hårdast. Men det mänskliga lidandet i landet sträcker sig långt bortom konflikten. För kris har lagts till kris har lagts till kris och de förstärker alla varandra.

Kriget driver på landets ekonomiska kris, som lett till hyperinflation. Allt fler människor saknar arbete och de som har jobb kan knappt leva på sina löner. Precis som för många andra länder försvårar kriget i Ukraina både export och import. Dessutom gör torkan och vattenbristen att det blir allt svårare att odla. Den kraftiga jordbävningen i februari 2023 drabbade också norra Syrien hårt. 

Var med oss varje dag och rädda barns liv!

Bli månadsgivare

Manar var gravid med fyrlingar

Mer än 360 000 barn i Syrien är så allvarligt undernärda att de måste få omedelbar vård för att överleva. Manar är en av alla mammor som kämpar för sina barns överlevnad. När hon fick veta att hon väntade fyrlingar såg hon graviditeten som en gåva, men oroade sig samtidigt över hur familjen skulle få maten att räcka till alla. Hennes man Mustafa arbetar som portier från tidig morgon till sen kväll, men tjänar bara motsvarande 1,50 dollar per dag.

En bebis dog i magen

Vid en undersökning i fjärde månaden berättade Manars läkare att en av bebisarna dött i magen, eftersom Manar var undernärd. Läkaren förklarade att undernäringen även kunde leda till att de övriga tre barnen föddes underviktiga eller med funktionsnedsättningar.

– Hon sade åt mig att jag skulle äta och dricka ordentligt, men vi hade inte råd, berättar Manar.

Systrarna Bayan, Bara’a och Bahiya fick omedelbar näringsbehandling för att öka i vikt och överleva.

Trillingarna behövde omedelbar vård

De nyfödda flickorna – Bayan, Bara’a och Bahiya – var mycket riktigt underviktiga. När barnen var nio månader tog Manar med dem till en vårdcentral för vaccinering, och där märkte personalen hur svaga systrarna var. De skickades direkt till en näringsklinik som Rädda Barnen stödjer. Bayan, Bara’a och Bahiya behandlades med näringsrik nötkräm i flera månader och började sakta att må bättre och öka i vikt.

Inget barn ska behöva dö av hunger

Idag är två av flickorna inte längre undernärda, och den tredje är på bättringsvägen. Alla kryper och har börjat leka. Manar och Mustafa hoppas att deras döttrar ska ha samma möjligheter som andra barn till ett bra liv, men varje dag är en kamp för att sätta mat på bordet. Vi på Rädda Barnen gör allt vi kan för att förebygga och stoppa undernäring, och för att familjer som deras aldrig ska behöva gå igenom något så smärtsamt. 

Lilla Bara’a har börjat att leka hemma på familjens matta.

Så här stoppar vi undernäring:

  • Vi driver näringskliniker där svårt undernärda barn kan få specialiserad vård.
  • Vi ger mammor och pappor stöd och kunskap om amning, näringsriktig mat
    och hur man skyddar barnen mot infektionssjukdomar.
  • Vi driver mobila vårdcentraler som kan ta sig till avlägsna platser.
  • Vi bygger upp och stöttar sjukvården i områden där barn bor.
  • Vi ger barnfamiljer rent vatten och basvaror som är berikade med viktiga 
    vitaminer och mineraler.
  • Vi utbildar och utrustar lokala hälsoarbetare som kan väga och mäta barnen, ställa diagnos och ge behandling.

Varje krona gör skillnad!

Inget barn ska behöva dö eller skadas på grund av matbrist men idag är undernäring den främsta dödsorsaken bland barn yngre än fem år. Miljontals är så allvarligt sjuka att de riskerar att svälta ihjäl. Hjälp oss att rädda liv, i Syrien och runt om i världen. 

Var med oss varje dag och rädda barns liv!

Bli månadsgivare