I det blå huset samlas Tenstas unga

House of Tensta, en av Rädda Barnens fritidsgårdar, ligger i ett blått hus i Tensta utanför Stockholm därav smeknamnet ”Blå huset”. Här kan ungdomar få sånglektioner, spela pingis, biljard, fotboll, baka, laga mat, måla och mycket annat.

Varje lördag eftermiddag svänger det i det blå huset i Tensta. Tjejer i alla åldrar har sånglektioner. En aktivitet som Rädda Barnen ordnar i samarbete med Vuxenskolan.

När vi besöker gården är redan ett tiotal tjejer på plats. Det fnissas och pratas. Så anländer sångcoachen, som endast vill bli kallad för ”coachen”, och inleder uppvärmningen. Tjejerna får börja med olika sångövningar där de sjunger upp sig, därefter kommer några fysiska övningar. 

– När man sjunger är det viktigt att ha bra hållning och att lära sig att andas rätt, förklarar coachen och visar en diafragmaövning.

Det är viktigt att lära sig att sjunga rätt därför lär sångcoachen ut olika övningar. Här ser vi en diafragmaövning.

Bästa coachen

Under en paus får tjejerna svara på vad som är bäst med sånglektionerna.

– Coachen! skriker de i mun på varandra.
– Hon peppar och är så himla bra! Hon är världens bästa ledare, säger Shpresa, 15, och tillägger att hon älskar sången men vill helst bli advokat.
Någon som däremot vill ägna sig helhjärtat åt musiken är Tina, 13.

– Musiken betyder allt för mig. Jag skriver egna texter när jag är ledsen, glad eller bara har något att berätta. Egentligen är det som en dagbok, fast jag sjunger istället, säger hon och ger oss ett smakprov.

Och som hon sjunger! Inte bara hon, utan alla de andra tjejerna också. Hanna, Sara, Sonia, Amelia, Hadise och lilla Raz. Tjejerna tar i så att det känns som om taket ska lyfta på det blå huset.

Det är lätt att förstå varför tjejerna är så förtjusta i sin coach. Hon tjoar, hojtar och berömmer varenda tjej i studion. De som är blyga får hon att öppna sig och för varje berömmande ord ser tjejerna ut att växa någon centimeter.

Relationen mellan tjejerna präglas av värme och systerskap. De peppar varandra och klappar i händerna så fort någon vågat sig på ett solo.

Lördagar är en höjdpunkt för Raz och hennes vänner, det är då det är sångträning på Blå huset.

Inte bara sång

Men Blå huset erbjuder inte bara sång. Här kan ungdomarna spela pingis, fotboll, baka, måla, få läxhjälp eller stöd med att skriva cv. Ibland ordnar man utflykter, går på bio, konserter, teatrar eller ordnar poesiaftnar. Just det sistnämnda är man extra stolt över då en av gårdens fritidsledare, Liban Abduleh, är ingen mindre än vinnaren av tävlingen ”Ortens bästa poet 2016”.

– Det är därför han kallas för ”poeten”, förklarar en av ledarna, och undrar om vi inte har sett Libans vinnarbidrag på Youtube.

Relationen mellan tjejerna präglas av värme och systerskap. De peppar varandra och klappar i händerna så fort någon vågat sig på ett solo.
Sångcoachen förbereder en ny sång som tjejerna ska sjunga i Blå husets musikstudio.

Fotbollen lockar

Efter att ha spenderat några timmar på fritidsgården har det hunnit bli kväll och det är dags att dra vidare till Tenstahallen, bara några minuters gångväg från Blå huset. Här hålls det kvällsfotboll varje lördag. Medan sången mest lockar tjejer, verkar det vara tvärtom med fotbollen. Enstaka tjejer spelar, men de flesta sitter på läktarna och spanar in killarna på plan.

Musiken är hög, spelen avlöser varandra och så också skratten. Fler och fler ungdomar kommer till hallen. Då och då ryker några ihop - skojbråk på väg att urarta men det går aldrig så långt. Ledarna ser allt, särar på ungdomarna och ber någon att gå ut för att ta lite frisk luft och återvända när nerverna lagt sig. De flesta lyssnar och respekterar ledarna som finns där för att stötta dem. Eller som ledaren Yahye Ahmed uttrycker det.

– Jag försöker alltid vara en trygghet och ett stöd på den resa ungdomarna går igenom. Som ledare är man en viktig vuxen, en förebild som möter dem i både sorg och glädje.

Fotbollen fortsätter till långt in på kvällen, folk kommer och går – och så passerar ännu en lördag i hallen i Tensta.

Yahye Ahmed är fritidsledare på House of Tensta. Parallellt med arbetet studerar han till socialpedagog.

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare