I centrala Halmstad får barnen en fristad

Bild på en flicka i mellanstadieåldern på en barnvänlig plats i Halmstad. Hon sitter vid ett bord och pysslar samtidigt som hon ler mor kameran.

I de centrala delarna av staden driver Halmstads lokalförening en barnvänlig plats för barn på flykt och deras anhöriga. Hit kommer de för att få en rolig stund tillsammans.

Tågbanor, bilar, bollar, pyssel, maracas och kinetisk sand – på den barnvänliga platsen i centrala Halmstad finns något för alla. Och det behövs, för hit kommer barn i alla åldrar.

Lokalföreningen valde avsiktligt det centrala läget för att ge barnen och deras anhöriga en bättre möjlighet att knyta an till samhället.

– Vi ville ha verksamheten som en barnvänlig plats här i centrum, inte på själva boendet utanför staden, så att barnen och deras mammor kommer i väg lite, säger Fabiola Kindblad, ordförande i Halmstads lokalförening.

Stärk barnens röst!

Bli medlem nu

Bild på 11-årig flicka som pysslar. I bakgrunden syns fler barn som pysslar.
11-åriga Alina kommer hit varannan vecka. Hon gillar att pyssla och prata med sina vänner, och hålla på med mobilen.

Vi befinner oss på en av Rädda Barnens ca 30 barnvänliga platser i Sverige, där barn som flytt krig och konflikt får andrum och en chans att bearbeta det de varit med om.

11-åriga Alina som kommer hit varannan vecka gillar att pyssla, prata med sina vänner och hålla på med mobilen. 4-åriga Misha föredrar att lägga pussel och spela bingo. 12-åriga Maram tycker det roligaste är att rita och måla och att prata med de andra barnen och vuxna som är här.

– De här barnen behöver leka och vara barn och de behöver trygghet. Och mammorna behöver prata med varandra sinsemellan, säger volontären Inger.

Allt fler besöker den barnvänliga platsen

Det är fler familjer som kommer till den barnvänliga platsen nu än tidigare i höstas. Ryktet har spridit sig, så att också en del som bor lite längre bort kommer dit.

– Det är en stor förändring från hur det var i höstas, vi har hittat formerna mer nu. Vi har mer styrda aktiviteter och det kunde vara lite mer kaosartat i början, säger volontären Lena.

På plats finns även Adriana, projektledare med en bakgrund inom pedagogik, och Mahmoud, volontär. Alla fyra leker de med barnen, fixar fika och stöttar mammorna.

Bild på volontären Mahmoud som tittar in i kameran. I bakgrunden syns ett bord med pyssel och fika.
Mahmoud är volontär. Han kan flera språk, så han är en viktig länk mellan barnen, mammorna och lokalföreningen.

Mahmoud som pratar arabiska, engelska, ryska och lite svenska får ofta hjälpa till att tolka.

– Språket är viktigt för barnen och det är bra att jag kan kommunicera med deras föräldrar, säger han.
Han har själv flytt två krig, först från Syrien och sen Ukraina, där han jobbade som grafiker. Nu söker han jobb bredvid sitt volontäruppdrag.

Misha och hans mamma pratar med Fabiola-
4-åriga Misha pratar med sin mamma och med Fabiola Kindblad, som är ordförande i Halmstads lokalförening.

Bussbiljetter den största utgiften

Sedan de avgiftsfria resorna i lokaltrafiken tagits bort för barn över sju år, har det varit svårt för föräldrarna att betala bussbiljetterna från boendet utanför staden.

– De ukrainska mammorna får bara 71 kronor om dagen och en bussbiljett fram och tillbaka till centrum kostar runt 50 kronor, så det går inte ihop, säger Gay Ljungberg, som är kassör i Halmstads lokalförening och ordförande i distrikt Halland.

Därför har lokalföreningen bestämt sig för att betala bussresorna för barnen och deras anhöriga från och till den barnvänliga platsen, vilket blivit deras största utgift. Men det är också viktigt för dem att kunna ta sig från boendet in till staden och till den barnvänliga platsen.

Volontären Lena räcker Adam en maracas.
Volontären Lena räcker 2-åriga Adam en maracas. Han kommer ofta hit med sin mamma.

– De ukrainska mödrarna har blivit mer hemmastadda på den barnvänliga platsen, de blir mer och mer som volontärer, berättar Adriana och fortsätter:

– I julas anordnade de en ukrainsk julfest med piroger, kåldolmar och annan ukrainsk festmat. De hade också ordnat ett julspel tillsammans med barnen. Det var jättefint och det var så härligt att se barnens glada ansikten, hur deras ögon glänste.

Stärk barnens röst!

Bli medlem nu