Francois cyklar till barnen för att behandla malaria

Malaria är en av de vanligaste dödsorsakerna i världen bland barn under fem år. Precis som flera andra smittsamma sjukdomar går malaria både att förebygga och behandla, men många barn har inte tillgång till den vård som behövs. Vi arbetar varje dag för att sjukvården ska nå ut till alla barn, var de än bor.

Sexbarnspappan François bor i en liten by på landsbygden i Yamoussoukro i Elfenbenskusten. Han har utbildats av den lokala hälsokliniken för att kunna vårda gravida kvinnor i byn, och behandla barn under fem år som lider av diarré, hosta och malaria. 

En "doktor" på hjul

Inom ett område på fem kilometer cyklar Francois från hus till hus för att undersöka och behandla sjuka barn, och öka kunskapen om malaria hos byborna. Vanligtvis besöker han åtta familjer per dag. Ibland kommer barnen och föräldrarna hem till honom för att få medicinsk hjälp. Francois är välkänd i byn och hans engagemang och hårda arbete har gjort honom mycket populär hos människorna som bor där.  

–   Barnen älskar mig och jag blir ofta kallad "doktorn", säger han stolt. 

Francois brukar besöka åtta familjer per dag. Ibland kommer barnen och föräldrarna hem till honom.

Fallen av sjukdomen har minskat

För att se om ett barn med feber har malaria tar François ett blodprov. Två streck betyder att testet är positivt, medan ett streck betyder att det är negativt. Visar det sig att barnet har malaria skriver Francois ut paracetamol och malariatabletter som ska tas under tre dagar. Han fortsätter att hålla kontakt med familjen för att säkra att barnet äter medicinen och febern går ner.  

Av de 31 barn som François testat för malaria hittills i år visade sig 24 vara sjuka. Med hans hjälp har de fått rätt behandling och fallen av sjukdomen har också minskat.

Tacksam för hjälpen att hjälpa

Tack vare eldsjälar som Francois kan fler barn få överleva sin femårsdag. Vi stöttar upp det livsviktiga arbetet genom att utrusta lokala hälsokliniker med cyklar, medicinlådor, termometrar och verktyg för datainsamling och rapportering. Vi ger även klinikerna tekniskt och ekonomiskt stöd, och erbjuder handledning och coachning.

– Om Rädda Barnen inte såg till att hälsoarbetare kunde göra sitt jobb och ta hand om barnen, tror jag att många fler skulle dö. Jag är verkligen glad för att vi får hjälp att hjälpa, säger Francois. 

Francois (i mitten) är tacksam för att Rädda Barnen stöttar hälsoarbetare som honom. "Jag är verkligen glad för att vi får hjälp att hjälpa", säger han.

Din gåva gör skillnad!

Ditt stöd gör det möjligt för François att göra sjuka barn friska, och för oss att utrusta honom och hälsoklinikerna med allt de behöver för att rädda liv. Var med oss i Elfenbenskusten och runt om i världen. 

Var med oss varje dag och rädda barns liv!

Bli månadsgivare