En femtedel av barnen i Afghanistan tvingas arbeta

Enligt Rädda Barnens nya undersökning har en av tre familjer i Afghanistan förlorat sin inkomst sedan augusti. Det har lett till att allt fler barn tvingas arbeta. Vi finns på plats i landet och gör allt vi kan för att skydda de mest utsatta barnen.

Undersökningen, där 1.400 hushåll i sju provinser i Afghanistan fått besvara frågor om sin situation, visar en oroväckande utveckling där allt fler familjer förlorat sina inkomster, tvingats låna pengar och skicka sina barn att arbeta.

– Jag har aldrig tidigare sett en mer desperat situation än den som vi nu har i Afghanistan. Vi behandlar dagligen oroväckande sjuka barn som inte har ätit något förutom bröd under flera månaders tid. Föräldrar står inför direkt omöjliga beslut  vilket av deras barn ska få mat? Ska de sätta sina barn i arbete eller låta dem svälta? Det här är olidliga beslut som ingen förälder ska behöva ta, säger Chris Nyamandi, som är Rädda Barnens landchef i Afghanistan.

Vår undersökning visar att:

  • 1 av 3 familjer har förlorat hela sin inkomst sedan augusti
  • 1 av 5 barn tvingas arbeta
  • 8 av 10 afghaner har förlorat inkomst
Laila, 12 år, går ofta till Rädda Barnens barnvänliga plats i lägret där hon bor med sin familj. Där kan hon leka och återhämta sig. Innan Rädda Barnen öppnade centret var Laila tvungen att arbeta.

Laila, 12 år, tvingades arbeta

Ett av barnen i Afghanistan som har tvingats i arbete är Laila, 12 år. Sedan hennes pappa mördades bor hon i ett läger med sin mamma och fyra syskon. Innan Rädda Barnen hjälpte henne städade hon andra människors hem.

– Det var svårt att jobba i andra människors hem, jag jobbade från morgon till kväll. Jag var tvungen att jobba, och kom hem med 10 afghanis (cirka 1 svensk krona) som jag köpte te till min familj för, säger Laila.

Det här gör Rädda Barnen i Afghanistan

Vi har varit på plats i Afghanistan sedan 1976 för att hjälpa barn och deras familjer och vi kommer att stanna hos barnen så länge de behöver oss. Deras trygghet och rättigheter är alltid vår högsta prioritet. Just nu fokuserar vi på att skydda de mest utsatta barnen och rädda liv:

  • medicin och behandling till akut undernärda barn
  • sjukvård till gravida, nyblivna mammor och bebisar
  • filtar, varma kläder, skor, och kaminer som skydd mot vinterkylan
  • psykosocialt stöd till barn som haft hemska upplevelser
  • dricksvatten och hygienartiklar till barnfamiljer
  • tillfälliga skolor för barn på flykt
  • ekonomiskt stöd till barnfamiljer så att de kan skaffa mat och bränsle

Var med oss varje dag i Afghanistan!

Barnen i Afghanistan kommer att behöva oss under lång tid framöver. Bli månadsgivare så är du med oss varje dag och skapar en trygg framtid för barnen – i Afghanistan och runt om i världen. Tack vare ditt regelbundna stöd kan vi agera snabbt varje gång barn är i fara. Tillsammans räddar vi barns liv.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare