Barnen hårt drabbade av tyfon i Filippinerna

Förödelse efter tyfonen Rai i Filippinerna.

Tyfonen har orsakat en enorm förödelse. Vi är på plats i Filippinerna och vår högsta prioritet är att skydda och hjälpa barnen. Situationen är akut och vi behöver din hjälp!

Välj belopp

De personuppgifter vi får om dig används i första hand för att vi ska kunna ta emot din gåva och berätta för dig om vilka resultat som uppnåtts. Läs mer om dina rättigheter och vår behandling i den fullständiga integritetspolicyn.

Tusentals barn evakuerade

Tyfonen är den kraftigaste i år och har orsakat enorm förödelse. Hus har förstörts, hela byar har översvämmats och det finns ingen tillgång till el och vatten.

I det hårdast drabbade området, Caraga, beräknas mer än 16.000 familjer ha evakuerats från sina hem. De befinner sig nu i överfyllda evakueringscenter. Räddningsinsatser pågår fortfarande. 

– Det här är en svår situation där storsaklig evakuering pågår samtidigt som covid-19 ökar runt om i världen. Vi har sett 12.000 barn och unga i Mindanao som blivit evakuerade till överfyllda center där det finns få sängplatser, säger Jerome Balinton, Rädda Barnens humanitära chef i Filippinerna.

Barnen drabbas hårdast

När en tyfon inträffar är det alltid barnen som drabbas värst och deras säkerhet och rättigheter är vår högsta prioritet. Barn som har tappat bort eller förlorat sina föräldrar riskerar att utsättas för våld, övergrepp och trafficking.

Barnen och deras familjer måste snabbt få den hjälp de behöver. Vi är redo att använda våra redan förberedda akutlager som innehåller det mest nödvändiga för att rädda barns liv, till exempel köksutrustning, hygienpaket och presenningar för att bygga nödskydd.

Förstörelse efter tyfonen Rai i Filippinerna.
Elizabeths hus förstördes av tyfonen och familjen lyckades bara rädda några få saker. Elizabeth och hennes barn försöker torka skolböckerna som blivit våta av det kraftiga regnet efter tyfonen.

Vi är på plats hos barnen i Filippinerna

Vi har varit på plats på Filippinerna sedan 1981 för att hjälpa barn och deras familjer med sjukvård, utbildning och mat. Nu i det akuta läget tömmer vi våra akutlager och hjälper till med det mest grundläggande för att rädda barns liv. Och vi stannar kvar så länge det behövs för att få igång skolundervisningen och bygga upp barnens vardag igen. 

Vår högsta prioritet nu är att:

  • Dela ut matpaket, vatten och hygienartiklar.
  • Ge barn akut sjukvård. 
  • Dela ut köksutrustning till matlagning.
  • Ge akut psykologiskt stöd till barn och föräldrar.
  • Bygga upp barnvänliga plaster, där barn kan leka, lära och vara bland trygga vuxna.
  • Bygga upp tillfälliga skolor så att barnen kan fortsätta sin utbildning. 
  • Dela ut skolmaterial. 

Barnen behöver oss nu!

Vi gör allt vi kan för att skydda och hjälpa barn i krig och katastrofer – i Filippinerna och runt om i världen. Din hjälp är livsviktig. Tillsammans kan vi rädda barns liv.