Jemen: Ali fick hjälp att höra sin mammas röst igen

Ali leker och är glad igen för han har fått hörapparat tack vare hjälp från Rädda Barnen.

Nioåriga Ali skadades svårt under ett flyganfall över Sa’ada i Jemen. När explosionerna äntligen tystnade kunde han varken höra eller prata längre. Men sedan han fått hörapparater av oss – och hjälp att träffa en logoped, har han äntligen börjat tala igen.

Familjen skulle just laga middag, när bomberna började falla. När de sprang mot källaren för att söka skydd kom explosionen som kastade Ali baklänges, två våningar ner. Ali landade på nacken i fallet.

Hans mamma och morfar bar honom till källaren, precis innan en tredje träff exploderade nära deras hus. Ali var medvetslös och blödde från öronen, munnen och näsan. Men familjen kunde inte lämna sitt skydd för att ta honom till sjukhuset under flyganfallen som pågick hela natten.

Med din hjälp kan vi agera blixtsnabbt vid krig och katastrofer och skapa långsiktiga hållbara förändringar i barns liv

Bli månadsgivare nu

Ali i Jemen tittar in i kameran

Vi kunde hjälpa Ali snabbt, tack vare vår barnskyddskommitté

Där Ali bodde fanns det en barnskyddskommitté bestående av bybor som fått utbildning av oss. De rapporterade om Alis situation så att ett av våra team kunde sökta upp familjen och ta med Ali till sjukhuset.

Vi hjälpte till med betalningen för den halsoperation han behövde genomgå och ordnade så att han fick hörapparater. Vi såg också till att Ali fick träffa en logoped för att kunna lära sig att prata igen.

Tillbaka till skolan igen

– Med hjälp av stödet från Rädda Barnen och sina hörapparater har Ali fått tillbaka en del av sin hörsel, säger mamma Enas. Vi trodde aldrig att han skulle kunna höra oss mer, men nu hör han oss igen och har börjat prata, sakta med säkert.

Hon berättar också att Ali tycker det är roligt att kunna gå i skolan på dagarna, nu när han kan höra vad läraren och de andra barnen säger. Men nätterna är fortfarande svåra. Då vill han hålla hårt om sin mamma och skriker ofta i sömnen.

På plats i Jemen

Konflikten i Jemen startade redan under den arabiska våren 2011 och har sedan dess eskalerat. Trots många fredsinitiativ har de stridande parterna inte lyckats nå en fredsöverenskommelse och situationen i landet är nu förfärlig. 22,2 miljoner människor, varav 11,3 miljoner barn är i behov av skydd och humanitär hjälp för att alls kunna överleva.

Vi har startat 107 sjukvårdmottagningar 

Vi är på plats för att skydda barnen och ge dem psykosocialt stöd. Vi delar ut mat och rent vatten, bistår med hälso- och sjukvård och behandlar barn med akut undernäring vid våra 107 mottagningar, varav 10 mobila. Vi har även 125 mindre enheter för behandling av diarré och uttorkning då en svår koleraepidemi drabbat landet.

Men barnen behöver mer stöd och hjälp, från dig och från oss. Bli månadsgivare idag!