Tre påsar nötkräm om dagen räddade livet på lilla Asma'a

Idag är Asma'a en pigg liten tjej på 14 månader som är på återbesök på vår sjukvårdsmottagning i staden Hajja i nordvästra Jemen. Doktor Nabhan ger glada besked om att näringsbehandlingen som pågått i sex månader har lyckats. Asma’a är frisk igen!

När Asma'a var åtta månader blev hon mycket sjuk och svag och hennes pappa Ibrahim tog med henne till Rädda Barnens sjukvårdsmottagning. Läget var kritiskt. Asma'a var akut undernärd och doktor Nabhan skrev omedelbart in henne på vårdavdelningen för behandling.

– Vår mottagning tar emot 40-50 undernärda barn om dagen, berättar doktor Nabhan. Tack vare Rädda Barnen kan vi ge den livsviktiga behandling som krävs för att rädda små barns liv.

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare

Livräddande näringsbehandling

Asma'a fick antibiotika och extra näringsberikad mjölk. Nästa steg blev behandling med den energirika nötkräm som brukar göra underverk med små undernärda barn. Redan efter 10 dagar började Asma'a få tillbaka sina krafter igen och behandlingen kunde fortsätta hemma med tre påsar nötkräm om dagen.

– Jag blev så glad när jag såg att behandlingen hjälpte och att Asma'a ökade i vikt som hon skulle, säger hennes pappa Ibrahim. Vi fortsätter komma på regelbundna kontroller hos doktor Nabhan.

Vår behandlingskur med energirik nötkräm hjälper undernärda barn att snabbt gå upp i vikt. Krämen innehåller vitaminer och mineraler och är förpackad i små portionspåsar. Tre påsar om dagen kan vara allt som krävs för att rädda ett barns liv.

Vi håller igång 88 sjukvårdsmottagningar

Rädda Barnen är den största hjälporganisationen på plats i Jemen och vi arbetar varje dag för att rädda livet på undernärda barn. Vi driver 88 sjukvårdsmottagningar runt om i landet där vi ser till att personalen får lön, säkrar elförsörjningen med solpaneler, levererar vatten och distribuerar medicin. I pandemitider bidrar vi också med allt från gummihandskar till visir. Sedan kriget startade har vi gett över 271.000 barn livsviktig näringsbehandling.

På våra 88 sjukvårdsmottagningar runt om i landet räddar vi varje dag livet på små undernärda barn.

Så räddar vi livet på undernärda barn

  1. Först undersöks barnen för att se om det finns andra sjukdomar som måste behandlas.
  2. Sedan kollas vätskebalansen. Små barn blir snabbt uttorkade utan mat.
  3. Akut undernärda barn får en mössa och lindas in i en varm filt, för kroppen orkar inte hålla värmen. All energi behövs till att hålla sig vid liv.
  4. Därefter startar behandlingen. Barn som är uttorkade får dropp. Det gäller också dem som inte kan behålla mat. Andra får vätskeersättning i kombination med energirik nötkräm.
  5. Behandlingen med nötkräm fortsätter hemma och barnen kommer tillbaka för regelbundna kontroller.
  6. Efter tio, tolv dagar börjar akut undernärda barn få krafterna tillbaka. Och på tio veckor kan de gå upp i vikt och må bra.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi arbeta över hela värden för att förebygga och behandla undernäring i tid. Tillsammans räddar vi tusentals barns liv varje dag. Vi gör vad som krävs här och nu för framtiden – för att friska barn växer upp och förändrar världen. 

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare