Tareq fick hjälp att överleva missilattacken i Jemen

Tareq från Jemen fick hjälp att överleva missilattacken

Hundratusentals barn har dött sedan kriget i Jemen startade – av våld, brist på mat och sjukvård. Tillsammans kan vi ge fler barn som Tareq hjälp att överleva.

Tareq var bara tolv år den där dagen i mars 2021 när han klev ut ur duschen. Han bodde med sin familj i Hodeidah i Jemen och var på väg att klä på sig när han hörde ett skarpt ljud som kom närmare och närmare.

En missil exploderade och Tareq fick metallsplitter över hela kroppen. Sekunderna innan han förlorade medvetandet hann han tänka att han skulle dö. Men Tareq vaknade efter några dagar i koma och hade inte bara extremt ont, utan upptäckte också att ena handen saknades och att han fått skador på ögonen.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare

Vi kunde ge Tareq den vård han behövde

Det är svårt att värja sig. Både mot Tareqs berättelse och föräldrarnas ord om det som hände. Syskonen som skrek och grät av fasa när brodern föll till golvet. Mamman som tänkte att hon hellre ville dö själv än att se Tareq lida. Och pappan som var redo att sälja vad som helst, även sig själv, för att sonen skulle få vård.

Att få tillgång till sjukvård är väldigt svårt i Jemen idag. Hälften av alla hälsokliniker har tvingats stänga och de som fortfarande har öppet har begränsade möjligheter på grund av kriget och den ekonomiska kollapsen. Rädda Barnen kunde ge Tareq den vård han behövde. Vi hjälpte till med operationen, medicinerna och alla de efterföljande undersökningarna. 

Barnen behöver psykosocialt stöd

Nu har det gått ett år sedan missilen slog ner, men familjen plågas fortfarande av minnena. Tareq springer och gömmer sig varje gång han hör starka ljud som påminner om flyganfall eller missiler. Han traumatiserades av händelsen och kommer behöva psykosocialt stöd under lång tid, precis som syskonen och väldigt många andra barn som upplever krig.

Rädda Barnens insatser är därför oerhört viktiga. Vi är den största hjälporganisationen på plats och arbetar mycket med att ge barn det psykosociala stöd de behöver. Tillsammans ser vi till att barn får hjälp att bearbeta det hemska som de varit med om.

Tareq från Jemen fick hjälp att överleva missilattacken.
Tareq drömmer om ett liv utan krig och längtar efter att fiska och bada i havet, så som han gjorde innan våldet bröt ut.

Tareq drömmer om ett liv utan krig

Konflikten i Jemen har pågått i sju år och behoven bara ökar. Hundratusentals barn under fem år har dött sedan krigets start, antingen av våld eller av brist på mat och fungerande sjukvård. Dessutom drabbas barnen på andra sätt.

Kriget har lett till att två miljoner barn inte går i skolan och Tareq är ett av dem. Vi driver kom-ikapp-klubbar i Jemen för att hjälpa barn att komma tillbaka till skolan och fortsätta sin utbildning. Tareq drömmer om ett liv utan krig och längtar efter att fiska och bada i havet, så som han gjorde innan våldet bröt ut.

Läs mer om våra kom-ikapp-klubbar

Det här gör vi för att hjälpa barn i krig:

  • Vi stöttar sjukvårdsmottagningar.
  • Mobila näringsteam behandlar svårt undernärda barn.
  • Vi delar ut mat, matkuponger och rent vatten.
  • Vi delar ut hygienartiklar och informerar om hur sjukdomar kan förebyggas.
  • Vi ser till att barn som upplevt svåra trauman får psykosocialt stöd.
  • Vi utbildar lärare och driver tillfälliga skolor.
  • Vi skyddar ensamma barn och återförenar barn som kommit ifrån sina familjer.

Det är du som gör det möjligt!

Vi är på plats i krisområden över hela världen för att hjälpa barn som drabbas av vuxnas krig och konflikter. Tack vare alla er som bidrar med pengar och engagemang kan vi ge miljontals barn psykosocialt stöd och en bättre framtid. 

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare