Barn ska vara barn – inte fruar och mammor

Miljontals flickor världen över måste gifta sig trots att de bara är barn. Många av dem blir gravida men deras små kroppar klarar inte av en förlossning. De skadas för livet och vissa överlever inte. Minderåriga flickor behöver vår hjälp. Var med och ändra deras öde!

Barnäktenskapen har ökat dramatiskt under coronapandemin. Familjers försämrade ekonomi är en av de bakomliggande orsakerna – många har helt enkelt inte råd att försörja sina barn. Att gifta abort döttrarna blir då en utväg. När skolorna dessutom stängdes förlorade barnen det skydd som skolan innebar.

Var med och ge barn framtidshopp!

Bli månadsgivare

Klarar inte förlossningar

I flera länder är flickor redo att giftas bort så fort de får mens – det betyder att ett barn kan bli bortgift vid nio års ålder! Många lever som fångar, utsätts för trakasserier och övergrepp och blir gravida trots att de själva bara är barn. Men barn är inte utvecklade för att föda barn. Deras små kroppar klarar inte påfrestningarna. Därför är det vanligt med kejsarsnitt för att rädda mammor och barn, men alla överlever inte och mödradödligheten är hög. Samtidigt föds bebisarna ofta alldeles för tidigt och är kraftigt undernärda.

14-åriga Hibo skulle giftas bort 

Hibo bor i ett flyktingläger utanför Somalias huvudstad Mogadishu. Förra våren gick hon i åttonde klass och drömde om att bli flygplansingenjör, men när skolan stängdes på grund av pandemin försvann drömmarna om vidareutbildning. Ingen visste hur länge stängningen skulle pågå eller hur mycket kunskap eleverna skulle gå miste om. När två månader passerat sa Hibos föräldrar att de tänkte gifta bort henne, på grund av de ovissa framtidsutsikterna.

Tack vare vår barnrättsorganisation vågade lilla Hibo säga nej till äktenskap. Hon kontaktade sin lärare som i sin tur pratade med Hibos föräldrar. De ändrade sig efter samtalet och Hibo slapp gifta sig.

Vågade säga nej till äktenskap

Hibo blev förtvivlad. Hon hade varit med i Rädda Barnens barnrättsklubb i skolan. Där fick hon lära sig om sina rättigheter och att barnäktenskap är fel. Därför gick hon till sin rektor och bad om hjälp. Han pratade med föräldrarna om vikten av utbildning och att skolan snart skulle öppna igen.

– Som tur var gick de med på att ställa in bröllopet, berättar Hibo lyckligt.

Det finns hopp

Idag är samhällsklimatet öppnare i Somalia och man pratar om sådant som tidigare aldrig nämnts. Tack vare våra barnrättsklubbar i skolorna har Hibo och hennes jämnåriga lärt sig att stå upp för sig själva. Skolan är en viktig del i arbetet mot barnäktenskap. Där är barnen skyddade och kan prata med trygga vuxna.

Vi stödjer 47 skolor för att alla barn, även de allra mest utsatta, ska få bra och pedagogiskundervisning i en trygg och inkluderande miljö. Samtidigt stöttar vi de allra fattigaste familjerna så att deras barn kan lära och utvecklas istället för att giftas bort.

Var med och förändra flickors liv!

Våra beräkningar visar att 2,5 miljoner barn kommer giftas bort de närmaste fem åren. Dessutom ökade även tonårsgraviditeterna under 2020 med ofattbara en miljon!

Minderåriga flickor runt om i världen behöver vår hjälp så att de kan fortsätta att vara barn istället för mammor och fruar. Var med och förändra deras öden!

Var med och skydda barnen!

Bli månadsgivare