Med livet som insats i tegelstensfabriken

Varje år tvingas fattiga barnfamiljer i Nepal lämna sina hem för att jobba som säsongsarbetare i tegelstensfabriken i Katmandu. Och barnen måste hjälpa till. 10-åriga Sunmaya sliter hårt i dammet, trots sin astma.

Sunmaya bor i en tillfällig hydda på fabriksområdet tillsammans med sin familj. Från tidig morgon till sen kväll tillverkar och bär hon tunga tegelstenar. Hon har haft astma sedan hon var liten. Dammet och röken från ugnarna gör den värre, men hennes föräldrar har inte råd med behandling eller mediciner.

Var med oss varje dag och bekämpa farligt barnarbete!

Bli månadsgivare

"Allt damm gör det svårt att andas" 

Desperata och skuldsatta föräldrar

Föräldrarna som låter sina barn delta i det tunga och farliga arbetet i fabriken är desperata. De måste helt enkelt skaffa mat för dagen för att överleva. Barnfamiljerna blir ofta rekryterade av agenter från fabrikerna som lånar ut pengar till dem i förskott. Sedan har de inget annat val än att jobba för att kunna betala tillbaka skulden. 

Sunmayas pappa lånade 80 000 nepalesiska rupie som motsvarar omkring 6 500 svenska kronor. Själva tjänar de 1 rupie per tegelsten de tillverkar.

Sunmaya 10 år bär tegelsten i en fabrik i Nepal
Sunmaya måste tillverka omkring 300 tegelstenar varje dag bara för att få ihop pengar till sin egen mat.

Slutade i skolan

För att kunna hjälpa till att försörja familjen var Sunmaya tvungen att sluta i skolan. Fabriken är i produktion sex månader om året och under den perioden flyttar familjerna dit och tar sina barn ur skolan.

Men Sunmaya tycker inte att det är konstigt att hon måste jobba. Hon har tillbringat halva sitt liv så här. Hennes mamma är där emot väldigt påverkad av situationen och har dåligt samvete över att barnen lever som de gör. Hon skulle gärna vilja låta Sunmaya gå i en skola som finns i närheten, men hennes pappa menar att hon måste tjäna pengar till familjen.

Tillsammans kan vi skydda barnen och stoppa barnarbete

Sedan 2013 arbetar Rädda Barnen tillsammans med lokala partners för att skydda barnen som lever och arbetar på tegelfabrikerna. Vi ser till att barnen får gå i tillfällig skola, att de får hälsovård och psykosocialt stöd, och att det finns barnklubbar och dagis där de kan få en paus från det hårda liv de lever.

Vi skapar också alternativa försörjningsmöjligheter för familjer så att de inte ska behöva flytta. Och vi kämpar för en långsiktig förändring genom att samarbeta med arbetsgivare samt lokala och nationella myndigheter. Målet är att helt stoppa skadligt barnarbete. Hittills har sju av landets tegelfabriker, efter våra påtryckningar, slutat använda sig av barn som arbetskraft.

Vi behöver din hjälp!

Med din hjälp kan vi se till att barn som Sunmaya slipper sitt livsfarliga arbete. Tillsammans ger vi barnen en tryggare uppväxt med skola, hälsovård och hopp om framtiden.

Var med oss varje dag och bekämpa farligt barnarbete!

Bli månadsgivare

Rädda barnens personal pratar med barn i tegelfabriken i Nepal
Rädda Barnen finns på plats på tegelfabrikerna i Nepal för att skydda barnen och stoppa det farliga barnarbetet.