Rasel får hjälp att lämna det farliga livet på gatan

10-åriga Rasel arbetar som tidningsförsäljare i Dahka i Bangladesh, men nu får han hjälp bort från det farliga livet på gatan.

11-åriga Rasel i Bangladesh är ett av alla tusentals barn från den fattiga landsbygden som rest till huvudstaden Dhaka för att skapa sig ett bättre liv. För att få pengar till mat har han jobbat som tidningsförsäljare, men tack vare Rädda Barnen är han på väg bort från livet på gatorna.

– Jag visste inte vart jag skulle ta vägen när jag kom hit. Jag hade inget att äta och den första tiden sov jag under en viadukt om nätterna, berättar Rasel. Men efter ett par dagar träffade jag en pojke som berättade att det fanns ett aktivitetscenter för barn i närheten. Han sa att jag kunde gå dit för att få tvätta mig, leka och träffa andra barn.

Rädda Barnens aktivitetscenter för gatubarn

Centret som Rasel går till tar dagligen emot ett 100-tal barn. Det finns ytterligare fyra aktivitetscentra i Dhaka som vi driver i samarbete med vår lokala partnerorganisation INCIDIN. Alla är placerade nära stora tåg- och busstationer där många av de mest utsatta barnen bor och arbetar.

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare

Här finns trygghet, kompisar och undervisning

Barnen kommer till centret för att leka och för att få stöd av personalen. Det är en trygg och säker plats att vara på under dagen, där de också kan få hjälp att ta igen förlorad skolundervisning. Och personalen gör allt de kan för att se till att barnen även får kontakt med den vanliga skolan, natthärbärgen och andra instanser som kan stötta dem på olika sätt.

Leken får barnen att öppna sig

– Den största utmaningen när barn som just kommit till oss är att bryta isen. Vi leker lekar tillsammans och lyssnar på deras historier, säger Abu Hasan som är chef för ett av aktivitetscentren. Barnen är ofta stressade och arga när de kommer hit och att leka är ett bra sätt att hjälpa dem öppna upp, prata och interagera med andra.

En dusch, lite mat och en säng

När de besöker vårt center för första gången ger vi dem möjlighet att ta en dusch och tvätta sig. Efter det pratar vi med dem för att ta reda på hur deras liv ser ut, vad de behöver hjälp med och om de utsätter sig för stora risker. Baserat på vad de har för behov hjälper vi dem sedan att knyta kontakter med andra hjälpinstanser. Det kan till exempel vara ett natthärbärge där de kan få en trygg plats att sova på och mat i magen.

Rasel får hjälp att komma bort från gatan 

För Rasel har centret förändrat allt. Tack vare personalens ansträngningar har han fått plats på ett härbärge på nätterna och är på väg bort från ett liv på gatan.

– Nu har jag någonstans att gå för att leka på dagarna och för att kunna hålla mig ren. Innan hade jag inga vänner och ingen som brydde sig om mig, säger han.

10-åriga Rasel jobbar som tidningsförsäljare i Dahka i Bangöadesh men nu får han hjälp av Rädda Barnen att komma bort från det farliga livet på gatan.

Vi jobbar också förebyggande på landsbygden

I byarna på landsbygden arbetar vi för att motverka grundorsakerna till att barnen migrerar. Vi ger stöd till fattiga familjer och ger alternativa försörjningsmöjligheter. Och vi informerar föräldrar och barn om de faror som finns inne i städerna. Vi pratar med barnen om deras rättigheter, om vad de själva kan göra för att minska riskerna och vart de kan vända sig för att få hjälp om något händer.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi fortsätta vårt långsiktiga arbete och åstadkomma hållbara förändringar för barn över hela världen. 

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare