På natten blir det ännu värre

Tioåriga Meera har inte något hem. Hon bor med sin mamma och småsyskon på en stor marknadsplats i staden Delhi i Indien. För att få mat tigger hon på den närbelägna tunnelbanestationen. Var med och ge barn som Meera en framtid bortom det farliga livet på gatan.

Meera har bott största delen av sitt liv på gatan. På nätterna sover hon under en skiva av plast tillsammans med andra familjer.

Vi träffade Meera på ett center för hemlösa familjer som Rädda Barnen är med och finansierar. Hon har nyligen börjat gå dit och är där på eftermiddagarna och kvällarna, och får mat, kläder och en trygg plats att leka och sova på. Efter stöd från centret har hon börjat gå i skolan igen.

Ge trygghet till barn som Meera

Bli månadsgivare idag!

Här är exempel på vad din månadsgåva kan räcka till. På två månader räcker den till dubbelt så mycket. 

100 kr kan ge ett gatubarn en sängplats, mat och skola i fyra dagar

150 kr kan ge ett gatubarn en sängplats, mat och skola i sex dagar

200 kr kan ge ett gatubarn en sängplats, mat och skola i åtta dagar

250 kr kan ge ett gatubarn en sängplats, mat och skola i tio dagar

För att vara tio år är Meera liten, men ger ändå ett äldre intryck. Första dagen vi var på centret tog hon på sig att guida oss runt. Hon är tystlåten, men ler stort och ofta, och lyckades får alla 30 barnen på centret att sitta still tillräckligt länge för att säga sina namn och presentera sig själva.

Centret ger stöd till mammor och barn

Centret ger stöd till mammor med småbarn och barn 5-16 år, och är en viktig del i ett större arbete för att ge barn och föräldrar på gatan en identitet. Genom att centret tillhandahåller en adress så kan familjerna ansöka om identitetskort. Att ha ett id-kort ger möjlighet att registrera sig för skolgång, få tillgång till sjukvård och skaffa sig ett bankkonto.

Vad gör Rädda Barnen för barn som lever på gatan?

Rädda Barnen finns på plats i städer runt om i världen och gör vad som krävs för att skydda barn som lever ensamma och utsatta på gatorna:

  • Söker upp barnen ute på gatorna och ser till att de får skydd, stöd och skola.
  • Driver dygnet-runt-öppna center för barn som lever på gatan. Här kan de få mat, en säng att sova i och möjlighet att tvätta sig. Barnen registreras och får träffa trygga vuxna som kan ge psykologiskt stöd, skolundervisning och medicinsk hjälp vid behov.
  • Undersöker om det finns anhöriga. Vi undersöker alltid om det är möjligt att hjälpa barnet tillbaka till sina anhöriga eller hitta andra tryggare lösningar än våra center.
  • Hjälp med skolgång. Vi hjälper barnen vidare, så att de kan påbörja eller fortsätta sin skolgång och även få möjlighet till en yrkesutbildning.
  • Ger ekonomiskt stöd till de mest utsatta och fattiga barnfamiljerna för att de ska få hjälp innan livet på gatan blir den enda utvägen för deras barn. Med vårt stöd kan barnen gå i skolan istället för att arbeta.
  • Samarbetar alltid med lokala myndigheter och regeringar för att skapa en långsiktig hållbar plan för barnen på gatan.

Var med och hjälp barn varje dag året runt!

Bli månadsgivare