Layla blev traumatiserad efter explosionen i Beirut

Den fjärde augusti 2020 firade Layla sin åttonde födelsedag. Det är en dag hon aldrig kommer att glömma. En dag då glädje förvandlades till skräck på bara några minuter.

Layla hade blåst ut de åtta ljusen på födelsedagstårtan och sagt hej då till pappa Sami som skulle till jobbet. Hon och hennes mamma var precis på väg in till grannen med en bit tårta. Det var då det hände. En enorm explosion i Beiruts hamn som fick marken att skaka och byggnader att falla ihop som korthus. Laylas pappa, som nästan hade hunnit fram till jobbet, förstod allvaret och tvärvände. Han försökte ringa sin hustru, men ingen svarade.

När han slutligen kom fram till familjens lägenhet var det mesta utblåst. Han hittade Layla hysteriskt gråtande på golvet i hustruns famn. Båda var välbehållna men väldigt, väldigt chockade.

Var med och ge barn framtidshopp!

Bli månadsgivare

Livrädd för höga ljud

Dagarna efter explosionen präglades av kaos och ängslan. Hundratals människor hade mist livet, tusentals blivit skadade och hundratusentals hemlösa.

Trots att familjens lägenhet hade blivit helt förstörd kretsade deras oro mest kring hur Layla mådde. Den stora explosionen hade traumatiserad dottern som blivit livrädd för höga ljud.

– Så fort hon till exempel hörde ett flygplan blev hon skräckslagen och sprang och gömde sig. Jag och min fru försökte lugna henne men hon var otröstlig.

Fick psykosocialt stöd

I samband med explosionen agerade vi snabbt och satte upp våra tält utanför de drabbade kvarteren. I tälten kunde barnen få lite andrum, träffa andra och få psykosocialt stöd. 

Pappa Sami är väldigt tacksam.

– Rädda Barnens tält blev som en lekplats för Layla. Förutom att träffa andra barn i samma situation fanns det utbildad personal som hon kunde prata med. Där kände hon sig trygg och kunde glömma explosionen för en stund. I dag mår hon betydligt bättre.

Vi ordnade så att Layla fick psykosocialt stöd efter explosionen. I dag mår hon bättre och är inte lika rädd varje gång hon hör höga ljud.

Exempel på vad vi gör i Libanon:

  • Sätter upp trygga barnvänliga platser där barn kan leka och få hjälp att bearbeta sina känslor.
  • Skyddar ensamma barn.
  • Återförenar barn med sina anhöriga.
  • Ger akut psykologiskt stöd till barn och föräldrar.
  • Ger tillfälligt tak över huvudet.
  • Vägleder om hur man pratar med barn i kris.

Vi behöver din hjälp!

Den stora explosionen blev ytterligare en katastrof för ett land som drabbats av ekonomisk kris, coronapandemi, överfulla sjukhus och nu senast elbrist.

Våra barnvänliga platser är inte bara trygga att leka och lära på, här får barn även livsviktigt psykosocialt stöd för att klara av trauman efter svåra katastrofer. Vi gör allt vi kan men behoven är stora och din hjälp är livsviktig.

Tillsammans kan vi förändra barns framtid – i Libanon och runt om i världen.

Var med och ge barn framtidshopp!

Bli månadsgivare