Orostelefonen för dig som är barn eller ung

Är du orolig för någon som börjat hata och säga obehagliga saker? Eller är du själv med i en grupp som hatar och är våldsam, och som du vill lämna? Då har du hamnat rätt. Här kan du som barn och ungdom läsa om Orostelefonen och hur vi kan hjälpa.

Vi på Orostelefonen tycker det är viktigt att våga prata om svåra saker. Våldsbejakande extremism är en sådan svår sak. Du kan ringa oss anonymt, det vill säga utan att vi ser vem du är eller vilket telefonnummer du ringer från, skicka e-post till oss eller läsa om vårt arbete här på vår hemsida.

OROSTELEFONENS ÖPPETTIDER

Du är välkommen att ringa på 020-100 200.

Orostelefonens öppettider: Helgfria vardagar 9:00–12:00. 

Vi som svarar är utbildade i samtalsstöd. Samtalen kostar inget och syns inte på telefonräkningen. Du som ringer får vara anonym. Om du har frågor är du välkommen att ringa, så berättar vi mer.

Du kan också skicka e-post till oss på orostelefonen@rb.se - tänk på att din e-postadress kan avslöja ditt namn.

Vad är våldsbejakande extremism?

Orostelefonen är en stödtelefon i frågor som rör hatbudskap och radikalisering. Det är inte konstigt om du inte vet eller förstår vad ordet våldsbejakande extremism betyder. Det är ett svårt ord. I korthet kan man säga att det handlar om att grupper eller personer tycker att det är okej att använda våld för att förändra saker i samhället. Ofta tycker man att samhället inte är bra som det är och tänker eller säger till andra att de ska använda våld för att förändra det. Kanske har ni i skolan pratat om grupper/personer som inte tycker om det demokratiska samhället vi lever i och vill försöka förändra det genom att använda våld? I vissa fall kan sådana händelser vara våldsbejakande extremism.

Vad gör Orostelefonen?

Vi på Orostelefonen brukar säga att vi arbetar med ett förebyggande arbete. Vad betyder då det? Det betyder att vi vill hjälpa till så att vi inte hamnar i en situation där personer tycker att våld är lösningen på problem som de tycker finns. Hur gör man då det? Vi tror att man måste våga prata om svåra saker.

Vad är extrema och radikala åsikter?

Extrema och radikala åsikter kan vara många olika saker. När vi på Orostelefonen pratar om extrema och radikala åsikter handlar de ofta om att man pratar dumt eller hatiskt om vissa grupper, till exempel personer som kommer från ett visst land eller har en viss religion. Det kan också vara att man säger att våld kan vara bra och att det behövs. Då tycker vi att det är viktigt att prata om det.

I Sverige finns Yttrandefrihetsgrundlagen, enligt den får vi tycka och tänka som vi vill. Däremot är det förbjudet att hota andra människor och att använda våld, det är ett brott i Sverige.

Är du orolig för en vän eller någon i din familj? Eller behöver du kanske själv stöd och hjälp?

Orostelefonen är en stödtelefon som du kan ringa och prata anonymt med en av våra samtalsstödjare. Kanske är du orolig för en vän som börjat hänga i ett nytt umgänge som du tycker är läskigt och obehagligt? Eller kanske spelar du datorspel där någon ibland säger saker som gör dig orolig? Eller kanske är du själv med i en grupp som du inte längre vill vara med i? Att känna oro kan vara en känsla i magen eller att man tänker mycket, så mycket att man inte kan sluta tänka på det. Då kan du ringa oss så pratar vi om det tillsammans.  

Vill du inte ringa? Du kan alltid mejla oss istället. Om det är viktigt för dig att vara anonym, tänk på att din mailadress kan avslöja vad du heter.