Podd: Generation Greta - världens unga klimataktivister

Unga går längst fram i kampen mot klimatkris och miljöförstöringar. Möt klimataktivister från Peru och Pakistan som tröttnat på att vuxna inte gör något och som tagit saken i egna händer.

I Peru såg 17-åriga Ada och hennes vänner hur den en gång vackra floden i deras hemstad Huanaco förvandlats till en skräphög, och de bestämde sig för att agera.

- Det är för vårt eget bästa. För att säkerställa att vår generation kan växa upp i en hälsosam miljö, i en miljö utan föroreningar, berättar hon poddavsnittet ”Generation Greta – världens unga klimataktivister”.

Klimatförändringar drabbar fattiga länder hårdast

Precis som Peru är klimatkrisens effekter tydliga i Pakistan: glaciärer i Himalaya smälter och plötsliga värmeböljor, oregelbunden nederbörd, kraftigare årliga monsunregn och översvämningar drabbar landet. Klimatförändringar som direkt påverkar människor, bland annat i form av vattenburna sjukdomar, matbrist och förstörda hem. Här bor 16-åriga Eisha, som minns sin mormors historier om rena floder och berg fulla av träd. Nu finns inget av det kvar.

Klimatkrisen ett hot mot barns rättigheter

- För mig är klimatkampen ett måste. Klimatförändringarna påverkar en hel generation, och även om vi lyckas skapa en förändring så kommer det ta lång tid för världen att återhämta sig. Så jag ser det som en skyldighet att ta ett klimatansvar. Inte bara min skyldighet, utan allas, berättar hon i podden från sitt hem i staden Rawalpindi.

Hör även Yolande Wright från Rädda Barnen om hur klimatkrisen blivit ett existentiellt hot mot barns rättigheter världen över.

Lyssna på iTunes >>