Livsfarlig torka i Kenya: "Kommer inte regnet, så dör vi"

Mass screening i Turkana I Kenya

– Först dör djuren, sen dör människorna. Det säger 11-åriga Dennis som tillsammans med sin mamma och syskon väntar på att bli undersökta på en av Rädda Barnens tillfälliga sjukvårdsmottagningar i Turkana i Kenya.

Turkana i nordvästra Kenya är en av landets fattigaste regioner. Här lever de flesta som boskapsskötare, men den upprepade torkan under de senaste åren har gjort det svårt att leva som tidigare generationer gjort.

Hjälp barn med en gåva nu!

Ge en gåva

Under den heta solen är landskapet sönderbränt. Det är över 40 grader i skuggan och varma vindar sveper in och rör upp röd sand som sticker i ögonen på dem som kommit till den tillfälliga sjukvårdsmottagningen som myndigheterna tillsammans med Rädda Barnen har satt upp.

Under ett par dagar undersöker man här barn, gravida och ammande kvinnor för att se hur många som lider av undernäring.

Barn i kö till tillfällig hälsoklinik i Turkana i Kenya
11-åriga Dennis (längst till höger) står i kö till sjukvårdsmottagning i Turkana i Kenya.

Ett av barnen i den långa kön är 11-åriga Dennis. Hans familj är boskapsskötare. Nu vet familjen inte hur de ska klara sig längre. 

– Vi har ingen mat. Vi hade djur förut men alla dog. Nu har vi bara ett får kvar. Vi är sex personer i familjen. Förra gången jag såg regn var för två år sedan. De äldre och mina föräldrar säger att det är riktigt dåligt just nu. De säger att tidigare var det annorlunda. Att det fanns vatten och djuren hade tillräckligt med betesmarker, berättar Dennis.

– Kameler är vanliga här, fortsätter Dennis. Och nu har många kameler dött. Det är ett tecken på mycket allvarlig torka. Hos oss säger vi att när kameler dör, då kommer människorna efter.

Rädda Barnens hälsopersonal i Turkana hjälper barn och familjer som drabbats av den svåra torkan.

Barn som lider av undernäring får behandling

Rädda Barnens hälsopersonal väger och mäter barnen.  Även överarmen mäts med hjälp av en speciell typ av måttband. Visar det rött är det ett tecken på akut allvarlig undernäring. Är det gult en indikation på att barnen lider av undernäring.

Allvarligt undernärda barn som behöver snabb behandling får en näringsrik nötkräm som innehåller mycket energi och viktiga ämnen. De här barnen skrivs in i Rädda Barnens näringsprogram där deras utveckling och behandling följs upp.

Bara i Turkana lider över 54 200 barn under fem år av akut undernäring och är i behov av behandling. Över 805 000 personer i regionen har brist på mat. 

Rädda Barnen personal tar emot patienter

Klimatkrisen har satt sina tydliga spår

Tidigare brukade torkan komma med en regelbundenhet på fem till tio år som befolkningen kunde planera för, med vetskapen att regnen skulle komma tillbaka. Under de senaste åren har situationen snabbt förändrats.

Regnen har nästan helt uteblivit. Det innebär att Turkana nu har befunnit sig i en torkliknande situation under flera år i rad och det blir allt svårare för befolkningen att överleva här. Många migrerar till andra länder eller städer för att hitta jobb och försörjningsmöjligheter.  

Vi jobbar långsiktigt och stärker familjernas motståndskraft

Utöver akut hälsovård jobbar Rädda Barnen i Turkana för att hjälpa familjer i byar att odla särskilt motståndskraftiga och näringsrika grödor och boskapsskötande familjer vars djur har dött i torkan med nya friska djur som getter och hönor.

Vi gör allt vi kan, men situationen är desperat och vi behöver din hjälp för att rädda fler barns liv.

Var med och hjälp barn varje dag året runt!

Bli månadsgivare