Barnen tvingas flytta tillbaka till sönderbombade hem

Aymamans hus blev förstört av bomber i Syrien

I nordvästra Syrien hotas barns liv ytterligare av coronaviruset och familjerna står nu inför ett omöjligt val – att stanna i flyktinglägren och riskera att bli smittade eller återvända till sina förstörda hem nära frontlinjen i Idlib. Var med oss och skydda barnen!

Förutom det krig som drabbat den syriska befolkningen hårt möter de nu en ny kris när corona riskerar att spridas snabbt i landet. Barn har tvingats fly kriget som skakade om Idlib, leva i trångbodda läger och möts nu av ett virus med förödande konsekvenser. 

– Det är nästintill omöjligt att skydda sig från corona i ett trångbott läger utan tillgång till rinnande vatten. Vi ser nu hur barnfamiljer lämnar lägren för att återvända till sina förstörda hem. Där slipper de leva lika trångbott, men lever nära frontlinjen och saknar nödvändigheter såsom vatten, el, utbildning, skydd och sjukvård, säger Jessika Gustavsson, humanitär samordnare på Rädda Barnen.

Var med och hjälp barn varje dag året runt!

Bli månadsgivare

Ayman utanför sitt sönderbombade hus i Syrien
För att skydda sig mot corona valde Ayman och hans familj att återvända till sitt förstörda hem istället för att stanna kvar i det trångbodda lägret utanför Idlib.

"Vi kunde inte lämna vårt tält på grund av coronaviruset"

De familjer som Rädda Barnen möter i nordvästra Syrien berättar att de antingen måste stanna kvar i trångbodda läger och riskera en stor smittspridning eller återvända till sina förstörda hem.

Ayman, som egentligen heter något annat, levde i ett läger efter att han tvingades fly från sitt hem tillsammans med sina barn. Situationen i lägret blev sedan ohållbar när familjen inte kunde hålla tillräckligt med avstånd till andra familjer. Därför valde Ayman att återvända till sitt hem tillsammans med sina barn. Väl på plats såg de att stora delar av hemmet var förstört. Precis som många andra hem saknade Aymans boende rinnande vatten och el och barnen saknar tillgång till utbildning eller sjukvård eftersom många skolor och sjukhus har blivit förstörda.

– Vi kunde inte lämna vårt tält på grund av coronaviruset. Vi var isolerade hela tiden. Så vi tänkte att det var bättre att återvända hem där jag och mina barn kan isolera oss själva. Men huset har blivit förstört. Nästan allt har skadats och det finns bara ett rum som går att bo i, säger Ayman.

Vi gör allt vi kan för att hjälpa barnen i Syrien

Våra lokala partnerorganisationer har funnits på plats i Syrien och omkringliggande länder sedan kriget började och fortsätter att kämpa dygnet runt för barnen och familjerna som är kvar i krigszoner och de som har lyckats fly över gränsen till flyktingläger. 

Vi gör allt som krävs för att nå fram till barnen som behöver oss mest. Därför utvecklar och anpassar vi hela tiden våra insatser efter hur situationen i landet förändras.

Exempel på hur vi hjälper de syriska barnen:

  • HÄLSO- OCH SJUKVÅRD: I nordvästra Syrien erbjuder vi, framför allt barn och kvinnor, gratis hälso- och sjukvård. Varje månad besöker ungefär 20 000 kvinnor och barn våra vårdcentraler och förlossnings- och mödravårdsavdelningar.
  • TRYGGHET: Våra barnvänliga platser är inte bara en trygg plats att lära och leka på, här kan barn få livsviktigt psykosocialt stöd för att klara av traumat det innebär att växa upp i krig. Vi ger särskilt stöd till ensamma barn, återförenar splittrade familjer och  hittar tillfälliga trygga fosterfamiljer.
  • MAT OCH NÄRING: Vi delar ut akuta matransoner och matkuponger till de barnfamiljer som behöver det mest. Mat är dyrt och många familjer försöker överleva på ett mål mat om dagen. Akut undernärda barn får behandling.
  • TILLFÄLLIGA SKOLOR: Vi stöttar 125 skolor i landet. Vi hjälper till att bygga upp förstörda och sönderbombade skolor. Vi delar ut skolväskor, skoluniformer och skolmaterial för att barnen ska kunna fortsätta sin utbildning.

Var med och hjälp barn varje dag året runt!

Bli månadsgivare