Därför testamenterar Karin till Rädda Barnen

Det var sex år sedan som Karin Thulins mamma gick bort, men hon är fortfarande en inspirationskälla. Hennes långa och starka engagemang i Rädda Barnen har gjort att Karin själv valt att testamentera en del av sitt arv till barn och familjer i utsatthet.

Karin, 71 år, parkerar cykeln, framme vid sitt utflyktsmål för dagen  domkyrkan i Härnösand. Det är så här hon tycker om att semestra, i bil och på cykel runtom i Sverige. Hon är nu pensionerad, med ett helt yrkesliv som fritidspedagog bakom sig. 

Skriv testamente kostnadsfritt med Lawlys onlinetjänst.

Skriv ditt testamente här

Minnesvärd julbasar på Nationernas gata

Karins nära relation till Rädda Barnen är ingen slump.

 Min mamma var väldigt engagerad i verksamheten, framför allt på Nationernas gata i Göteborg. De ordnade bland annat en populär julbasar varje år där flera olika länder fanns representerade. Mamma jobbade i det finska ståndet.

På basaren såldes sådant som hemmafruarna bakat och sytt själva, men också produkter de skickligt övertalat stora företag att skänka. Och det var mängder. Karin minns överflödet av choklad, piroger, tyger och allt däremellan. Basaren pågick under några dagar och drog in stora belopp. Alla pengar gick till Rädda Barnens arbete.

Idag finns Nationernas gata inte längre kvar och Karin erkänner att det egna engagemanget har varit svårt att hålla i under åren. Som tonåring ägnade hon lördagarna åt att skramla med bössa, men till skillnad mot sin mamma är hon del av en yrkesarbetande generation och har inte haft samma tid för volontärarbete.

För Karin Thulin känns det naturligt att testamentera en del av sitt arv till Rädda Barnen.

Fantastiska kvinnor har inspirerat

Men Karin är en återkommande givare och tar varje tillfälle i akt att uppmuntra andra att skänka ett bidrag i stället för att lägga pengar på materiella gåvor. När det kom till att skriva testamente kändes det också självklart att inkludera Rädda Barnen.

– Det är mamma och alla fantastiska kvinnor jag har fått träffa genom verksamheten som inspirerat mig, förklarar hon. Som Helen Dreijer, även kallad Nano, en otroligt driftig eldsjäl i Göteborg. Rädda Barnen och Nationernas gata var en stor del av min uppväxt, och alla i familjen tillbringade tid där. Jag tog också med mig mina fritidshemsbarn dit som vuxen.

Jag tänker på alla mammor och barn som inte har mat för dagen, som rent utsagt lever i ett helvete. Vi måste alla göra vad vi kan för att hjälpa dem.

Alla måste göra vad de kan

Även om Karin är en sann förespråkare för ”hemestern” har hon genom åren gjort många och spännande resor utanför Sverige. De här resorna, säger hon, har gett henne perspektiv på världen. Karin har med egna ögon sett hur olika – och ibland orättvisa  villkoren ser ut för barn på olika platser.

Hon tror starkt på vad Rädda Barnen gör, och även om det kan kännas som att det egna bidraget bara är en droppe i havet vet hon att det gör skillnad för människor som har det svårt.

 Jag tänker på alla mammor och barn som inte har mat för dagen, som rent utsagt lever i ett helvete. Vi måste alla göra vad vi kan för att hjälpa dem.