Tack vare tjejforum vågar Zahra stå upp för sig själv

Alla unga i Sverige ska ha samma möjligheter att delta i samhället, men många känner sig maktlösa. Därför driver vi tjej- och killforum där ungdomar får kraft förändra. Här berättar Zahra hur tjejforum har stärkt henne.

Rädda Barnens tjej- och killforum finns i socioekonomiskt utsatta områden i Stockholm, Göteborg, Malmö och Borlänge. Mötesplatserna är viktiga för att unga ska våga göra sina röster hörda och kunna påverka sin framtid. 

Zahra gick sista året på Angeredsgymnasiet i Göteborg när hon fick frågan om hon ville vara med i tjejforum.

– Innan jag började i tjejforum var jag tillbakadragen och naiv, med fel prioriteringar. Jag vågade varken stå upp för mig själv, eller säga ifrån om jag tyckte att något var fel, berättar Zahra. 

Var med och stärk ungas psykiska hälsa!

Bli månadsgivare

Började tro på sig själv

Men tack vare tjejforum började Zahra tro mer på sig själv. Stämningen i gruppen var inspirerande och fick henne att vilja dela med sig av åsikter och tankar. Samtalen handlade om allt från social orättvisa och psykisk ohälsa till hur det känns att bli behandlad annorlunda för att man ser ut på ett visst sätt.

–  Vi hade ofta djupa diskussioner och det vidgade mina vyer. Efter ett tag vågade jag själv börja prata och uttrycka mina åsikter. Gemenskapen och tillhörigheten var det bästa med tjejforum. Jag kände mig alltid så trygg och välkommen och behövde aldrig känna ”Kan jag verkligen säga det här?"

Argumenterade med en politiker

Zahra berättar om den gången då hon konfronterade en politiker, det var något år efter tjejforum. Han ville lägga ner fritidsgårdarna i Angered, för att de kostade för mycket och enligt honom var en grogrund för kriminalitet. Zahra gick till mötet där ämnet skulle tas upp och var fast besluten att berätta vad hon tyckte om saken.

– Jag frågade honom ”Hur har du tänkt?". Genom att stänga fritidsgårdar gör du så att många viktiga vuxna blir av med sina jobb och många ungdomar förlorar sina trygga platser. Vad tror du att konsekvenserna blir av det? Din framtid består av pengar och ekonomi, men vår framtid består av människorna och ungdomarna här.”

Hon hade modet att säga sin åsikt. Och resultatet? Fritidsgårdarna fick vara kvar!

Idag är jag mer utåtriktad och vågar säga till om jag ser något som inte är rätt. 

Framtidsplaner och motivation

I Zahras tjejforumgrupp var det också mycket fokus på motivation och framtidsplaner. De pratade om vilka jobb som finns och vilka utbildningar man kan söka. Ledarna stöttade, men tjejerna blev också peppade och inspirerade av varandra. Idag har alla i gruppen antingen skaffat jobb eller påbörjat en utbildning.

– Jag pluggar till socionom nu. Det hade jag aldrig gjort om det inte vore för tjejforum. Då skulle jag inte ens ha vetat att yrket finns. Min dröm är att jobba som kurator på ett barnsjukhus, att få finnas som stöd för barn och familjer i svåra stunder.

De ville hylla Angereds kvinnor

Deltagarna i tjej- och killforum bestämmer träffarnas innehåll tillsammans med ledarna. Ungdomarna får vara med och avgöra vilka teman som ska lyftas, vilka aktiviteter som ska ordnas och vilka gäster som ska bjudas in. Och om någon får en idé så uppmuntras hen att utveckla den vidare. Så var det för Zahra och hennes kompisar när den internationella kvinnodagen närmade sig. De ville ordna ett event den 8 mars, för att hylla och stärka kvinnorna i Angered.

Tjejforum har förändrat mitt liv! Det är fantastiskt att de här trygga platserna för unga killar och tjejer finns. Alla unga behöver få känna sig viktiga och hörda.

Från idé till event

Tjejerna satte sig ner för att planera tillsammans. De bjöd bland annat in politiker, artister och mammor från Angered, för att uppträda, prata eller dela med sig av sina erfarenheter på annat sätt. Zahra och hennes kompisar beställde även catering, från ett lokalt företag som bara anställt kvinnor som kommit till Sverige senare i livet, kvinnor som haft svårt att komma in på arbetsmarknaden. Tillställningen skulle kännas lite som Oscarsgalan och tjejerna lånade in bord, stolar, dukar och allt annat som behövdes för att fixa galastämningen.

– Vi gick från liten idé till stort event och det blev jättelyckat, berättar Zahra. Än idag frågar folk om vi kan göra om det.

Unga behöver känna sig viktiga och hörda

– Jag är väldigt stolt över min tid på tjejforum. Det var en plats där jag kunde utvecklas som person och hitta min passion. Jag utmanade mig själv mycket, trots att jag egentligen inte gillar att göra det. Det har gjort att jag förändrats, säger Zahra.

–  Idag är jag mer utåtriktad och vågar säga till om jag ser något som inte är rätt. Tjejforum har förändrat mitt liv! Det är fantastiskt att de här trygga platserna för unga killar och tjejer finns. Alla unga behöver få känna sig viktiga och hörda.

Det är du som gör det möjligt!

Med din hjälp kan vi fortsätta vårt långsiktiga arbete för att alla barn i Sverige ska ha samma möjligheter att delta i samhället och förutsättningar att påverka sin livssituation. Tillsammans ger vi barn och unga en trygg uppväxt på lika villkor.

Var med och stärk ungas psykiska hälsa!

Bli månadsgivare