Kängurumetoden räddar för tidigt födda i Kenya

En mamma har sin för tidigt födda bebis hud mot hud mot sitt bröst enligt kängurumetoden.

På Rädda Barnens sjukhus i provinsen Bungoma i Kenya föds mellan 30 och 40 barn för tidigt varje månad. Förr förlorade vi många av dem, men nu överlever de flesta tack vare kängurumetoden. Det är en enkel, naturlig och kostnadseffektiv metod som räddar livet på tusentals barn varje år.

Sedan 2013 har vi arbetat tillsammans med Kenyas hälsomyndigheter för att förbättra mödra- och barnhälsovården. 12 procent av landets barn föds för tidigt och vi gör allt vi kan för att de ska överleva. Vi använder bland annat kängurumetoden – ett av de bästa sätten att behandla för tidigt födda barn.

Kängurumetoden – istället för kuvös

Idén är lika enkel som genialisk. Kängurumetoden innebär att den för tidigt födda bebisen sveps in med tyg tätt mot sin mammas eller pappas bröst. Barnet får sedan stanna där hud mot hud så gott som dygnet runt tills kroppsvikten är stabil och normal. Med en mössa behåller bebisen värmen ännu bättre.

Konstant värme och närhet

Föräldrarnas kroppstemperatur hjälper barnet att reglera sin egen temperatur samtidigt som deras lugna, trygga hjärtslag minskar den stress det innebär för kroppen att ha fötts för tidigt. Den konstanta värmen, närheten och ögonkontakten underlättar även amningen, eftersom mjölken har lättare att strömma till. Och med bebisen så nära kroppen får föräldern möjligheten att knyta an till sitt barn. Det bästa av allt är att vem som helst kan använda metoden – farmor, morfar, storasyskon...

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare

Diana har sin lilla för tidigt födda dotter lindad mot bröstet enligt kängurumetoden.
För var dag som lilla Blessings växer, växer också hennes mamma Dianas tro på framtiden.

Framtidshopp för nyfödda i Bungoma

Ett av alla för tidigt födda barn som vi har räddat är lilla Blessings. Hon vägde bara ett kilo när hon föddes på vårt sjukhus i Bungoma och mamma Diana trodde inte att hennes dotter skulle överleva. Men efter sex veckor på sjukhusets "känguruavdelning" har hon fått tillbaka hoppet om att se sitt barn växa upp. För personalen och föräldrarna på avdelningen har kängurumetoden kommit att bli livsviktig. Barnmorskan Rosemary har arbetat här i sju år och får varje dag uppleva på nära håll vilken betydelse metoden har.

– Innan vi började använda kängurumetoden förlorade vi många barn, berättar Rosemary. Mödrarna skrevs ut tidigt och uppmanades att ta med sin bebis till en öppenvårdsklinik för vidare behandling. Ofta dök de aldrig upp. Men nu överlever inte bara barnen, de frodas. Det gör oss väldigt glada.

Diana som varit på sjukhuset i lite över en månad är djupt tacksam för den hjälp hon fått av Rosemary och hennes kollegor. Och för var dag som Blessings växer, växer också hennes mammas tro på framtiden.

Barnmorskan Rosemary hjälper en mamma att linda sin för tidigt födda bebis tätt mot bröstet, enligt kängurumetoden.
Barnmorskan Rosemary hjälper en av mammorna på sjukhuset att linda sin nyfödda bebis tätt intill kroppen, hud mot hud.

Sprider kunskap och utvecklar vården 

Eftersom kängurumetoden blivit en succé vill vi förstås att fler får lära sig hur man använder den. Vi söker upp gravida och nyblivna mammor och informerar om hur och var de kan få hjälp med förlossning, för tidigt födda barn och spädbarnsvård. Och vi startar pappaforum för att uppmuntra männen att hjälpa till med barnen.

Dessutom har vi utbildat sjukvårdspersonal, renoverat vårdmottagningar och öppnat "känguruavdelningar" på många platser i Kenya, och i fler länder. Vi utbildar även frivilliga lokala hälsoarbetare som på plats i byarna kan ge stöd och hjälpa kvinnor att ta sig till sjukhusen.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi arbeta världen över för att minska dödligheten hos mödrar och för tidigt födda barn. Tillsammans hjälper vi familjer till ett bättre liv, varje dag.

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare