Trygga barnmorskor räddar mammor och bebisars liv

En barnmorska som utbildats av Rädda Barnen gör hembesök hos en nybliven mamma och hennes lilla bebis.

När Sabei Win i Myanmar väntade sitt första barn var hon orolig för att inte få vård och inte ha råd med förlossningen. Men tack vare Rädda Barnens hälsoprojekt fick hon regelbundna besök av en lokal barnmorska, fri sjuktransport och mat under sjukhusvistelsen när hon födde sin son Kaung Myint Myat.

Mor och barn överlevde förlossningen och idag är Kaung Myint Myat en frisk och välmående liten bebis som hunnit bli ett halvår. Sabei och hennes familj bor i en liten by i Kani, som är en av landets allra fattigaste kommuner. Här bor de flesta av de 144 738 invånarna ute på den otillgängliga landsbygden där vägarna är dåliga. Många platser kan man bara nå till fots eller med motorcykel, så det är svårt att ta sig fram till det enda sjukhuset och de få vårdcentraler som finns.

Sjukvården räcker inte till för alla, men Rädda Barnen är på plats och samarbetar med de lokala myndigheterna för att ändra på det. Genom att utbilda vårdpersonal i byarna och se till att det finns pengar till sjuktransport ger vi fler mammor och barn möjlighet att överleva.

En barnmorska som utbildats av Rädda Barnen besöker mammor och bebisar i en by i Bangladesh.

Vi utbildar barnmorskor

Vi har utbildat lokala barnmorskor och hälsoarbetare och försett dem med nödvändig sjukvårdsutrustning och viktiga mediciner. Totalt når de nu ut med vård till över tiotusentals gravida, mammor och barn. De har också i uppdrag att sprida information om hälsa och hygien för att ändra beteendet hos nyblivna mammor.

Både före och efter förlossningen fick Sabei Win besök av barnmorskan Pyar Kyi, som är en av de kvinnor som fick möjlighet att delta i den barnmorskeutbildning som vi organiserade under 2015 och 2016. Hon tar säkert och tryggt hand om gravida kvinnor och nyfödda spädbarn i byn där hon bor.

Rädda Barnens blå låda som innehåller all utrustning som en barnmorska behöver för att kunna ge en gravid kvinna en trygg förlossning.

Den blå väskan rymmer allt

På sina dagliga besöksrundor har Pyar Kyi alltid med sig den blå väskan som hon fått av oss. Den innehåller allt som behövs för att undersöka och behandla patienter och ge blivande mammor en säker förlossning. Ibland samlar hon byns mammor till informationsmöten för att ge goda råd och viktig kunskap om hur man på bästa sätt tar hand om sina småbarn.

En barnmorska som utbildats av Rädda Barnen utbildar och informerar nyblivna föräldrar i en by i Burma.

Vi jobbar tålmodigt och långsiktigt

Utvecklingen i Myanmar har gått framåt under de senaste åren, men fortfarande används för lite av landets budget till hälsovård. Mödra- och barnadödligheten i landet är hög och många barn dör redan innan de fyllt ett år. För att ändra på det arbetar Rädda Barnen tålmodigt och långsiktigt med landets regering för att fler barn och mammor ska få den hälso- och sjukvård som de behöver och har rätt till. Sakta men säkert blir vården bättre och målet är att myndigheterna själva ska finansiera den verksamhet som nu drivs av oss.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi fortsätta vårt långsiktiga arbete och åstadkomma hållbara förändringar för barn över hela världen. 

Är du inte redan månadsgivare, kan du snabbt och enkelt bli det här.

Bli månadsgivare