Våra ambulansbåtar räddar barns liv i Somalia

Rädda Barnens amulansbåt transporterar gravida och sjuka barn till sjukhuset i Bosaso i Somalia

För många gravida kvinnor i Somalia är avståndet till mödra- och förlossningsvård en fråga om liv eller död. I kustområdet Bari i nordöstra delen av landet kunde det tidigare ta upp till 48 timmar att ta sig till närmaste sjukhus. Men nu finns en snabbare och tryggare väg som räddar många liv.

Somalia är ett av de länder där det är farligast att föda barn. Här är Rädda Barnen på plats och jobbar för att förbättra och bygga ut sjukvården. Vi utbildar vårdpersonal, driver mödravårdscentraler, och ger stöd till sjukhusen. Och vi ser till att gravida och nyblivna mammor kan ta sig dit – var de än bor. 

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare

Sjövägen till sjukhuset räddar liv

I det otillgängliga kustområdet Bari har vi levererat två ambulansbåtar som sju dagar i veckan tar sjövägen till sjukhuset i staden Bosaso – på bara några timmar. Ombord finns medicinsk utrustning, så att patienterna kan få första hjälpen på vägen om det behövs.

– Många förlorade sina liv på väg till sjukhuset på grund av den långa farliga resan på svårframkomliga vägar, berättar Abdiqafar, en av de som ansvarar för ambulansbåtarna. Vi var tvungna att komma på ett sätt att minska transportsträckan och vi hoppas att det här ska rädda livet på många blivande mammor och deras bebisar.

Rädda Barnens ambulansbåt hämtar upp gravida Sanyab i Bari, Somalia
Barnmorskan Sunny följer med Saynab i båten – under beskydd av vår trygga ambulanspersonal.

Gravida Saynab behövde specialistvård

När 22-åriga Saynab började få värkar i slutet av sin graviditet, kom hon till vår mödravårdscentral i Habo, där många kvinnor i trakten får hjälp att föda sina barn. Saynabs ansikte var svullet och hon klagade över ryggont och huvudvärk. Barnmorskan Sunny konstaterade att blodtrycket var högt. Det här var allvarliga symtom som krävde specialistvård på sjukhuset som Rädda Barnen stödjer i Bosaso. Och det var bråttom. 

22-åriga Saynab med sin nyfödda som i Somalia
Både mamma och barn överlevde förlossningen. Det blev en liten pojke som är frisk och mår bra.

Hann fram till sjukhuset i tid

Barnmorskan Sunny och vårt team följde med Saynab på ambulansbåten. Resan tog bara 4 timmar istället för 48 med bil längs dåliga landsvägar. Tack och lov hann de fram i tid.

På sjukhuset fick Saynab veta att barnet var i rätt läge och att det snart var dags att föda. Sunny fanns vid hennes sida under hela förlossningen och allt gick bra - för både mamma och barn. Det blev en liten pojke som är frisk och mår bra.

– Sjukvårdsteamet som körde mig hit tog väl hand om mig och jag är så tacksam för det, säger Saynab som var lättad att hon fick föda i säkerhet på sjukhuset.

Det är du som gör det möjligt

Vi på Rädda Barnen arbetar runt om i världen för att alla gravida kvinnor och spädbarn ska få tillgång till sjukvård. Och det är du som gör det möjligt. Tack vare alla fantastiska människor som bidrar med pengar och engagemang kan vi rädda många barns och mammors liv.

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare