Allt fler barn riskerar att dö av svält i östra Afrika

Ahmed från Somalia var akut undernärd när han kom till Rädda Barnens näringscenter.

Matpriserna eskalerar på grund av kriget i Ukraina. Något som får förödande konsekvenser för barn i östra Afrika som redan svälter. Vi gör allt vi kan för att stoppa undernäring. Din hjälp är livsviktig!

I östra Afrika är redan miljontals människor i desperat behov av mat, på grund av allt fler klimatrelaterade katastrofer som torka, översvämningar, gräshoppsangrepp och cykloner.

Många av länderna är dessutom beroende av import från Ryssland och Ukraina och de stigande priserna slår nu extra hårt mot dem som redan har det allra tuffast. Och allra värst drabbas barnen. Antalet akut undernärda barn ökar för varje dag och i Somalia är 300.000 så svårt undernärda att de riskerar att dö – före sommaren.

Var med oss varje dag och rädda barns liv!

Bli månadsgivare

Nalas fem barn är alltid hungriga

Nala är en av alla mammor i Somalia som lider av matbristen och prishöjningarna. Hon för en ständig kamp för att rädda livet på sina fem barn. När torkan dödade familjens alla djur hade de inget annat val än att lämna hemmet för att leta efter ny försörjning.

Idag bor de hos en släkting i ett flyktingläger i Puntland. De har tvingats minska antalet måltider per dag, från tre till två, och maten räcker inte för att barnen ska bli mätta, de är alltid hungriga.

Tidigare kunde de få mjölk att dricka ibland, men nu har Nala inte ens råd att köpa rent vatten. 

Ahmed från Somalia var akut undernärd när han kom till Rädda Barnens näringscenter.
Ahmed var akut undernärd när han kom till Rädda Barnens näringscenter. Efter några dagar med näringsbehandling blev han starkare.

Ahmed leker och skrattar igen

Ahmed är ett år och Nalas minsting. Han blev sjuk av det smutsiga dricksvattnet och när han kom till Rädda Barnens näringscenter var han så svag att han inte orkade röra sig. Personalen konstaterade att han var allvarligt akut undernärd och han fick omedelbart näringsbehandling för att överleva. Efter några dagars vård blev Ahmed starkare och till Nalas stora lättnad har han nu äntligen börjat skratta och leka igen.

Så stoppar vi undernäring 

Vi  finns på plats i Somalia och andra länder där hungersnöden är utbredd och risken för svält stor. Vi jobbar både förbyggande och behandlar barn som redan är drabbade.

  • Vi är snabbt på plats i krig- och katastrofområden för att hjälpa barnfamiljer.
  • Vi ger barnfamiljer rent vatten och basvaror som är berikade med viktiga vitaminer och mineraler.
  • Vi bygger upp och stöttar sjukvården i områden där barn bor.
  • Vi skapar rutiner för att regelbundet kontrollera att barn växer som de ska.
  • Vi utbildar och utrustar lokala hälsoarbetare som kan väga och mäta barnen, ställa diagnos och ge behandling.
  • Vi driver näringskliniker där svårt undernärda barn kan få specialiserad vård.
  • Vi driver mobila vårdcentraler som kan ta sig till avlägsna platser.

 

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi arbeta över hela värden för att förebygga och behandla undernäring i tid. Tillsammans räddar vi tusentals barns liv varje dag.

Var med oss varje dag och rädda barns liv!

Bli månadsgivare