Barnen i Burkina Faso hotas av svält

Burkina Faso är ett av de länder i Afrika där hungersnöden är som svårast. Antalet undernärda barn ökar snabbt, och hundratusentals är så svårt sjuka att de riskerar att dö om de inte får vård. Vi finns på plats i landet och gör allt vi kan för att rädda liv.

Tidigare har våra insatser fokuserat på att långsiktigt stärka civilsamhället ihop med hälso- och utbildningssystemen. Men under det senaste året har vi behövt ställa om vårt arbete till att rädda barns liv. 

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Ge en gåva nu

Väpnade grupper sätter skräck

Burkina Faso har länge härjats av flera väpnade grupper som sätter skräck i befolkningen. Många grupper är aktiva i områden med bördig mark, vilket gör det allt svårare att få tag på mat. Människor attackeras och tas som gisslan och det är inte ovanligt att barn har sett familjemedlemmar dödas eller skadas. Ungefär två miljoner människor har flytt för sina liv och mer än hälften är barn.

"Det kunde varit min son"

Nyligen reste Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef på Rädda Barnen, till Burkina Faso. Under sin vistelse besökte hon ett av våra näringscenter där undernärda barn får behandling. På centret mötte hon en lång rad av mammor som köade med sina barn i famnen, i väntan på vård.

– Jag såg mig själv i varenda tålmodigt väntande kvinna. Och jag såg min son i varje barn. Det kunde ha varit vi som stod där i kön. Det kunde ha varit min son som behövde hjälp för att överleva, reflekterar hon.

På vår näringsklinik träffade Cecilia lille Toussain som behandlats för undernäring.

Toussain fick hjälp i tid och överlevde

Ett av barnen Cecilia träffade var sju månader gamla Toussain. Till skillnad från andra barn på centret som var stilla och orkeslösa hade Toussain energi och en pigg blick. Han behövde fortfarande nötkräm för att fortsätta öka i vikt, men var på väg att bli helt frisk.

 Minnet av Toussain bär jag med mig som en påminnelse om det som så lätt kan glömmas bort, att bakom statistik och stora siffror finns riktiga människor. Varje siffra rymmer ett barn, säger Cecilia.

Så räddar vi livet på undernärda barn

  1. Först undersöks barnen för att se om det finns andra sjukdomar som måste behandlas.
  2. Sedan kollas vätskebalansen. Små barn blir snabbt uttorkade utan mat.
  3. Akut undernärda barn får en mössa och lindas in i en varm film, för att kroppen inte orkar hålla värmen.
  4. Därefter startar behandlingen. Barn som är uttorkade eller inte kan behålla mat får dropp. Andra får vätskeersättning i kombination med energirik nötkräm.
  5. Behandlingen med nötkräm fortsätter hemma och barnen kommer tillbaka för regelbundna kontroller.
  6. Efter tio, tolv dagar börjar akut undernärda barn få krafterna tillbaka, och efter tio veckor har de oftast gått upp i vikt och mår bra.
"Bakom statistik och stora siffror finns riktiga människor. Varje siffra rymmer ett barn", säger Cecilia.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi arbeta för att förebygga och behandla undernäring i tid. Vi gör vad som krävs här och nu för framtiden – för att friska barn växer upp och förändrar världen. 

Var med oss varje dag och rädda barns liv!

Bli månadsgivare