Guled räddades från undernäring i tid

Vi hjälper undernärda barn i Somalia

Somalia är ett av de länder på Afrikas horn där torka orsakat extrem hungersnöd. Till vår näringsklinik i Puntland kom Aasha med sin son Guled som var svårt sjuk. Men tack vare livräddande näringsbehandling är han på väg att bli en pigg och glad pojke igen.

Byn där Aasha bor med sin 10 månader gamla son har drabbats hårt av de uteblivna regnen, vilket gjort att många familjer behövt ta sig därifrån. Bristen på vatten har också lett till att flera barn blivit sjuka.

När Aasha insåg att Guled behövde vård besökte hon först en av Rädda Barnens mödravårdscentraler. Där konstaterade man att han var i akut behov av näring och eftersom Aasha inte hade råd att ta sin bebis till sjukhus ordnade vi med transport till närmsta näringsklinik. 

Var med oss varje dag och rädda barns liv!

Bli månadsgivare

Fick snabb och effektiv hjälp

Väl på plats på kliniken fick Guled medicin för sin diarré och extra näringsberikad mjölk. Han behandlades också med den energirika nötkräm som hjälper undernärda barn att snabbt gå upp i vikt. Med hjälp av regelbundna kontroller höll vårdpersonalen koll på kilona. Även Aasha fick mat och amningsråd för att hon skulle kunna hjälpa sin son att bli bättre. Kliniken såg dessutom till att mamma och bebis fick filtar och hygienartiklar, och att det fanns leksaker för Guled att leka med.

 Det är stor skillnad mellan hur min son mådde då och hur jag som mamma kände mig – och hur han mår nu, berättar Aasha. Han var allvarligt undernärd och kunde inte äta, men läkarna och sköterskorna hjälpte honom. Jag är så tacksam.

Vi hjälper undernärda barn i Somalia.
Sköterskan Fartoun mäter Guleds arm för att se att han går upp i vikt som han ska. Som en del i behandlingen av undernäring har Guled fått energirik nötkräm och mjölk, och hans mamma Aasha har fått amningsråd.

Torkan gör fler barn undernärda

En av de sköterskorna var Fartoun. Tillsammans med sina kollegor har hon sett en tydlig ökning av undernäring hos barn i de områden där torkan är som värst. Afrikas horn brukade förr uppleva svår torka vart tionde år. Men på grund av klimatförändringar drabbas nu människorna i det här området så ofta att de inte hinner återhämta sig.  

– Torkan gör att fler barn blir allvarligt sjuka och undernärda. Rädda Barnens näringskliniker stöttar upp med matprogram, mediciner och bäddar – helt gratis. Jag älskar mitt jobb för att jag älskar att hjälpa människor, att hjälpa barn. Det gör mig lycklig. 

Så räddar vi livet på undernärda barn

  1. Först undersöks barnen för att se om det finns andra sjukdomar som måste behandlas.
  2. Sedan kollas vätskebalansen. Små barn blir snabbt uttorkade utan mat.
  3. Akut undernärda barn får en mössa och lindas in i en varm filt, för kroppen orkar inte hålla värmen. All energi behövs till att hålla sig vid liv.
  4. Därefter startar behandlingen. Barn som är uttorkade får dropp. Det gäller också dem som inte kan behålla mat. Andra får vätskeersättning i kombination med energirik nötkräm.
  5. Behandlingen med nötkräm fortsätter hemma och barnen kommer tillbaka för regelbundna kontroller.
  6. Efter tio, tolv dagar börjar akut undernärda barn få krafterna tillbaka. Och på tio veckor kan de gå upp i vikt och må bra.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi arbeta världen över för att förebygga och behandla undernäring i tid. Tillsammans räddar vi tusentals barns liv varje dag.

Var med oss varje dag och rädda barns liv!

Bli månadsgivare