Undernärda Machar fick hjälp i tid

Sydsudan är ett av Afrikas länder där hungersnöden är som svårast. Klimatförändringar och strider mellan olika etniska grupper är några av orsakerna. Som vanligt är barnen mest utsatta. I Akobo bor lilla Machar som vi behandlat för akut undernäring.

Machar är yngst av fem barn och den enda flickan. När hon först blev sjuk började mamma Nyadhial besöka sjukhuset dagligen för att få hjälp med dotterns diarré och illamående. Men trots medicin blev Machar inte bättre. Till sist bestämde sig Nyadhial för att ta sin bebis till Rädda Barnens näringsklinik. 

Var med oss varje dag och rädda barns liv!

Bli månadsgivare

Snabb och effektiv behandling med nötkräm

På kliniken mötte hon Nyawany, en av våra hälsoarbetare. Nyawany kunde direkt se att Machar drabbats av akut undernäring, och hon började genast att behandla henne med energirik nötkräm. Krämen är gjord av sesamfrön och jordnötter och innehåller en massa nyttigheter som hjälper ett barn att snabbt gå upp i vikt. Den är förpackad i små portionspåsar som det är lätt för barnet att själv äta ur.

Nyawany mäter Machars arm under ett hembesök. Machar är inte helt frisk än, men på god väg.

Av Nyawany fick Nyadhial också lära sig hur hon skulle fortsätta behandla sin dotter på egen hand. Sedan dess har Nyawany besökt familjen hemma och även om Machar inte är helt frisk ännu, är hon på god väg.

För att förhindra att Machar blir sjuk igen har vi också hjälpt till med kontantstöd, vilket Nyadhial använt för att köpa majs.

– Sedan vi fick pengar, har vi haft mat att äta. Jag är väldigt tacksam, säger hon.

Och stor tacksamhet känner hon även till Nyawany.

– Den kvinnan räddade livet på min dotter.

Vill hjälpa barnen att överleva

Nyawany är en av tio lokala hälsoarbetare som behandlar undernäring i den här avlägsna delen av Sydsudan. Ibland kommer så många som 60 barn till kliniken. Nyawany kan lätt se vilka som behöver snabb hjälp, såsom Machar.

 Ett undernärt barn väger alldeles för lite. Kroppen är också svullen och huden skrynklig. Färgen på ögonen ändras och blir nedsatt, som hos en nyfödd bebis, förklarar hon.

Att det är så ont om mat i området beror till stor del på översvämningar, berättar Nyawany vidare. De sveper bort hela odlingar, eller dränker grödorna. Men Nyawany är fast besluten om att göra det hon kan för människorna som har det svårt.

 Jag vill hjälpa barnen här att överleva, säger hon.

Nyadhial förbereder mat utanför familjens hus. Tack vare kontantstöd behöver hon och hennes barn inte gå hungriga.

Så räddar vi livet på undernärda barn

  1. Först undersöks barnen för att se om det finns andra sjukdomar som måste behandlas.
  2. Sedan kollas vätskebalansen. Små barn blir snabbt uttorkade utan mat.
  3. Akut undernärda barn får en mössa och lindas in i en varm filt, för kroppen orkar inte hålla värmen. All energi behövs till att hålla sig vid liv.
  4. Därefter startar behandlingen. Barn som är uttorkade får dropp. Det gäller också dem som inte kan behålla mat. Andra får vätskeersättning i kombination med energirik nötkräm.
  5. Behandlingen med nötkräm fortsätter hemma och barnen kommer tillbaka för regelbundna kontroller.
  6. Efter tio, tolv dagar börjar akut undernärda barn få krafterna tillbaka. Och på tio veckor kan de gå upp i vikt och må bra.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi arbeta världen över för att förebygga och behandla undernäring i tid. Tillsammans räddar vi tusentals barns liv varje dag.

Var med oss varje dag och rädda barns liv!

Bli månadsgivare