Vi återupptar delar av vårt arbete i Afghanistan

Det har gått tre veckor sedan kvinnor i Afghanistan förbjöds att arbeta för hjälporganisationer, vilket ledde till att Rädda Barnen fick pausa all verksamhet i landet. Även om vi gläds åt att kunna starta upp delar av verksamheten igen är det långt ifrån tillräckligt.

Programmen vi återupptar är inom sjukvård, hälsa och utbildning, där vi blivit garanterade att våra kvinnliga kollegor kan återvända till sitt arbete på ett tryggt och säkert sätt. Men då förbudet fortfarande är i bruk fortsätter det allra mesta av Rädda Barnens verksamhet att vara pausat.   

Enorma konsekvenser för barn

Kvinnliga hjälparbetare är avgörande för att nå ut till barn och familjer i Afghanistan, eftersom flickor och kvinnor endast får interagera med andra flickor och kvinnor utanför hemmet.

 Det här förbudet, ihop med den rådande humanitära krisen, kommer att få enorma konsekvenser för barn. Fler kommer att tvingas in i arbete och äktenskap då pressen ökar på de familjer som annars kunde ha tagit emot kontantstöd och annan livsviktig hjälp, säger David Wright, global operativ chef hos Rädda Barnen.

Miljontals behöver hjälp

Stödet från oss och andra organisationer har haft oerhörd betydelse under många år, men särskilt de senaste 18 månaderna då ekonomisk kollaps och naturkatastrofer hållit ett hårt grepp om landet. Under 2023 väntas över 28 miljoner barn och vuxna i Afghanistan behöva humanitär hjälp.

Var med och skydda barnen!

Bli månadsgivare