"Jag gömmer mig under sängen när de skjuter"

Kriget i Ukraina har nu pågått i ett år. Det är en sjundedel av Mariias liv. Medan miljontals barn har tvingats på flykt är hon en av de som lever kvar mitt i konflikten.

Flyganfall och raketattacker har förstört skolor, sjukhus och bostäder. Platser som ska vara trygga för barn är inte längre det. Sedan februari 2022 har över 500 barn dödats och fler än 900 skadats. Många lever i rädsla – både de barn som är kvar mitt i konflikten och de som tvingats på flykt.  

Välj belopp

De personuppgifter vi får om dig används i första hand för att vi ska kunna ta emot din gåva och berätta för dig om vilka resultat som uppnåtts. Läs mer om dina rättigheter och vår behandling i den fullständiga integritetspolicyn.

En av dem som är kvar i Ukraina är sjuåriga Mariia som bor med sin mamma och sina två storebröder. Hon har tvingats gömma sig i källaren många gånger.

– Det är kallt och läskigt där nere, säger hon.

Att vara nere i källaren är obehagligt av flera anledningar, men värst är mörkret och ljudet av granater tycker Mariia.

– När de skjuter mycket gömmer jag mig under sängen.

När kriget började

Mariias mamma Viktoriia minns när kriget började för ett år sedan. Hon satt på bussen på väg till jobbet när en lärare från barnens skola ringde. Läraren sa att Mariia och hennes syskon inte kunde vara kvar i skolan eftersom kriget hade börjat. 

Då frågade jag vad det var för slags krig, jag undrade om det var någon övning eller så. Då svarade hon ”nej, det är krig”. Jag fick panik, säger Viktoriia 

Livsviktigt att få leka 

För ett barn vars tillvaro präglas av otrygghet och kaos kan det vara livsviktigt med en plats där man får lov att vara just barn för en stund. Och där man får hjälp att bearbeta allt det fruktansvärda man varit med om.

Mariia besöker regelbundet en av Rädda Barnens barnvänliga platser. Ända sedan andra världskriget har vi byggt upp säkra lekplatser för barn i konfliktområden. Här kan barnen leka, träffa kompisar och få hjälp att lära sig läsa. De får även tillgång till psykosocialt stöd. Det hjälper barnen att hantera allt som sker omkring dem och kan även skydda ensamma barn från att bli utsatta för övergrepp eller bli offer för människohandel.

Mariia bor med sin mamma och sina bröder hos grannen, efter att familjens hus brann ner.

Det här gör vi i Ukraina just nu

Vi finns på plats i Ukraina och arbetar varje dag för att hjälpa barn som Mariia. Vi följer noggrant situationen i landet och där säkerhetsläget tillåter trappar vi upp våra insatser tillsammans med våra lokala partnerorganisationer. Vi arbetar både med akuta insatser och för att hjälpa barn långsiktigt genom att:

 • Dela ut mat, rent dricksvatten och andra hushållsartiklar.
 • Erbjuda tak över huvudet för barn och deras familjer.
 • Träna personal i psykologisk första hjälpen.
 • Starta tillfälliga läroplatser och digitala lärocenter.
 • Reparera skolor och sjukhus som skadats under kriget.
 • Dela ut kontantbidrag så att familjer kan köpa det allra nödvändigaste.
 • Ge psykologiskt stöd till barn för att bearbeta traumatiska upplevelser.
 • Driva trygga platser där barn kan leka och bara få vara barn.
 • Utbilda om risker med minor.

Det räcker dina pengar till

 • 580 kronor räcker till psykosocialt stöd för två barn som tvingats uppleva krig. 

 • 256 kronor räcker till basvaror för en barnfamilj i en månad, som ris, linser, olja, socker och mjöl. 

 • 154 kronor kan ge två barn på flykt varsin filt, vattenrenings-tabletter, tvål, vattendunkar och mat som räcker i en vecka. 

Det är du som gör det möjligt!

Vi gör allt vi kan för att hjälpa barn som Mariia – både i Ukraina och runtom i världen. Nu behöver vi ditt stöd! Tillsammans kan vi hjälpa och skydda barn i krig och katastrofer. 

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Swisha en gåva