Systrarna lever kvar i krigets Ukraina

Kriget i Ukraina har tvingat miljontals på flykt, men många barn lever också kvar och försöker navigera den våldsamma vardagen. Systrarna Olena, Olesia och Nataliia bär alltid med sig en väska med det allra nödvändigaste ifall de snabbt behöver ge sig av.

Den 24 februari 2022 vaknade flickorna klockan 6 på morgonen av en rad explosioner. Men det var först när de kollade sina mobiler som de faktiskt förstod. De hade massor av missade samtal och sms; ”Det är krig i Ukraina!”.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Swisha en gåva

Gömde sig i en källare

För att komma i säkerhet lämnade familjen sin lägenhet i Bucha och flyttade till en väns källare. Där bodde de i 14 dagar, utan el, värme, vatten och mobiltäckning. De hade ingen aning om tillvaron utanför, men hörde flygplanen och explosionerna. Systrarna vågade knappt gå upp ur källaren och rädslan var stor när de var tvunga att besöka köket eller toaletten.

Veckorna i den mörka källaren i Bucha blev till någon slags normalitet. Här åt och sov familjen och systrarna ritade, lekte och spelade spel.

Flykten till Kiev

Genom köksfönstret såg de bränder och sönderbombade hus, men en dag såg mamma Larysa också att människor verkade vara på väg någonstans. Hon fick veta att det skulle gå en evakueringsbuss till Kiev och familjen samlade ihop sina saker. Men bussen dök aldrig upp och i stället bestämde de sig för att försöka ta bilen – utan att veta om bensinen skulle räcka. Som tur var nådde de fram och Larysa och hennes döttrar kunde äntligen stilla hungern med bröd och varmt te.

Hjälp med kontantbidrag

I maj kunde familjen äntligen flytta hem till sin lägenhet i Bucha igen. Med Rädda Barnens hjälp fick de kontantbidrag för att köpa det allra viktigaste, som mat och en ny ytterdörr eftersom den förra förstördes i attackerna. Olena, Olesia och Nataliia går i skolan igen, men när flyglarmet tjuter springer de snabbt ner i skyddsrummet. De bär alltid med sig varsin väska, med kläder, vatten, snacks, mediciner och en lapp med namn och telefonnummer. För säkerhets skull.

Det här gör vi för barnen i Ukraina:

Vi har funnits på plats i Ukraina sedan 2014 och har flera kontor runtom i landet. Tillsammans med lokala partnerorganisationer arbetar vi både akut och långsiktigt genom att:

  • Dela ut mat, rent dricksvatten och andra hushållsartiklar.
  • Reparera sjukhus och skolor som skadats under kriget. 
  • Erbjuda tak över huvudet för barn och deras familjer.
  • Träna personal i psykologisk första hjälpen. 
  • Starta tillfälliga läroplatser och digitala lärocenter.
  • Dela ut kontantbidrag så att familjer kan köpa det allra nödvändigaste.
  • Ge psykosocialt stöd till barn för att bearbeta traumatiska upplevelser.
  • Driva trygga platser där barn får leka och vara just barn.
  • Utbilda om risker med minor. 

Din gåva gör skillnad!

Vi gör allt vi kan för att skydda barnen som flytt eller lever kvar i krig - i Ukraina och runt om i världen. Din gåva hjälper oss att vara snabbt på plats och stanna så länge vi behövs. 

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Swisha en gåva