Terapihundar hjälper barn i krigets Ukraina

Nioåringarna Khrystyna och Victoriya bor utanför Kiev med sina familjer och är två av de miljontals barn som påverkats av krigets hemskheter. För att kunna hantera den rädsla och osäkerhet som präglar vardagen har de fått hjälp från oväntat håll – golden retrievern Parker.

Parker är en terapihund och jobbar med att hitta och minska stressen hos de barn han möter. Med hans hjälp lär de sig också att vara närvarande i stunden.

– Den viktigaste och mest grundläggande tekniken en terapihund jobbar med kallas jordning. Det är när en person kan vara helt i nuet och inte tänka på vare sig det förflutna eller framtiden, berättar Nataliya som är specialiserad inom hundterapi.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare

Möten med hundar och andra terapidjur kan göra det lättare för barn som bär på olika sorters trauma att öppna upp sig.

– Det handlar om att ta barnet ur känslan de kommer in med och arbeta för att de går härifrån med en annan sinnesstämning. Barn har lättare för att öppna upp när de kommer i kontakt med djur. Det kan vara med en hund, eller mindre djur som en hamster eller kanin, säger Lina som är projektledare.  

Har inte längre ont i benet

Sessionerna med Parker har betytt mycket för Khrystyna och Victoriya.

 När vi leker känns det som att jag får kärlek från honom, säger Victoriya.

När kriget bröt ut började hon känna av domningar i sitt ena ben. Under bombningarna blev smärtan värre och om Victoriya satte sig ner hade hon sen svårt att komma upp igen.

– Jag vet inte varför men det var som att någon höll hårt i benet, jag kunde knappt gå. Men nu är det bättre. Nu har det inte gjort ont på länge.

Khrystyna minns hur familjen gömde sig i källaren det första dygnet. Nästa dag var de alla rädda men glada för att elen fortfarande fungerade.

 Sedan slocknade alla lampor och vi visste inte vad vi skulle göra, berättar hon.

Khrystyna längtar efter att kriget ska ta slut.

 Jag önskar att det var fred, att ingen slogs eller bråkade eller var skilda från varann.

Nataliya (till höger) är specialiserad inom hundterapi och vet vad den kan ha för positiv effekt på barn som upplevt svåra saker.

Fler sätt vi hjälper barnen i Ukraina på 

Parker, Nataliya och Lina arbetar för organisationen Your Way som stöttas av Rädda Barnen och verkar främst i och runt Kiev. Totalt samarbetar vi med drygt 20 lokala partnerorganisationer i hela landet för att hjälpa barnen som behöver oss, både akut och långsiktigt. Bland annat genom att:

  • Dela ut mat, rent dricksvatten och andra hushållsartiklar.
  • Reparera sjukhus och skolor som skadats under kriget. 
  • Erbjuda tak över huvudet för barn och deras familjer.
  • Träna personal i psykologisk första hjälpen. 
  • Starta tillfälliga läroplatser och digitala lärocenter.
  • Dela ut kontantbidrag så att familjer kan köpa det allra nödvändigaste.
  • Ge psykosocialt stöd till barn för att bearbeta traumatiska upplevelser.
  • Driva trygga platser där barn får leka och vara just barn.
Terapidjur i alla storlekar kan hjälpa barn som bär på trauma att öppna upp sig.

Tillsammans gör vi skillnad

Barn som upplever krigets fasor bär med sig minnen som påverka hela deras fortsatta liv. Därför är det så viktigt att de får hjälp att bearbeta sådant de varit med om. Med ditt stöd kan vi fortsätta att stärka den psykiska hälsan hos barn i konfliktområden - genom lek, samtal eller möten med djur. 

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare