Livsviktigt med lek och skola för barnen i Jemen

Barnvänlig plats Jemen

När krig och katastrofer skapar kaos i barns liv behöver de inte bara mat, vatten och sjukvård. Då kan också något så självklart som att få gå till skolan och leka med sina kompisar, vara livsviktigt. Maya som bor i staden Sa’ada i Jemen, går till skolan varje dag och leker på Rädda Barnens barnvänliga plats.

I skolan får barnen lite andrum från det trauma som de och deras familjer befinner sig i. De får vardagliga rutiner som lugnar och skapar en känsla av normalitet. Och de kan leka, skratta och vara just barn – något som är absolut nödvändigt för att barn ska komma över hemska upplevelser. Därför är en av våra viktigaste uppgifter i krisområden att se till att skolundervisningen kommer igång så fort som möjligt. 

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare

11-åriga Maya älskar att gå i skolan

I Jemen där miljontals barn lever i skuggan av en våldsam väpnad konflikt, gör vi allt vi kan för att barn ska kunna fortsätta sin utbildning trots bombade skolor och lärarbrist. Ett av alla barn i Jemen som fortfarande går i skolan är 11-åriga Maya som bor i staden Sa'ada i nordvästra delen av landet. Hon älskar att gå i skolan och är en av de bästa i sin klass. 

– Vårt hus ligger nära skolan, så det tar bara fem minuter att komma hit, säger Maya. Jag älskar att studera. Jag lär mig läsa och skriva.

11-åriga Maya går i sjätte klass i en skola i Jemen.

En lekplats för tjejerna

Den största utmaningen i Sa'ada är att det saknas kvinnliga lärare och det medför att allt färre flickor vill komma till skolan. För att ändra på det har vi i Mayas skola ordnat en barnvänlig lekplats med särskilda aktiviteter för bara flickor. 

– Jag får lust att gå till skolan eftersom det finns en lekplats med leksaker och spel, berättar Maya. Allting finns där. De vuxna lär oss sy, brodera, göra mönster. Vi har spel. Allt vi vill ha finns där.

Maya och hennes klasskamrater samlas för en lekstund på Rädda Barnens barnvänliga plats i en skola i Sa'ada i Jemen.
På Rädda Barnens barnvänliga plats får Maya och de andra tjejerna i klassen en lekstund för sig själva.

129 000 barn har lekt på våra barnvänliga platser

Vi startar inte bara lekplatser i skolor. Runt om i Jemen driver vi trygga barnvänliga platser dit barn kan komma och leka, rita, spela boll och prata med trygga vuxna som ger psykologiskt stöd och ordnar läkande aktiviteter. Sen kriget började 2015 har fler än 129 000 barn fått stöd på våra barnvänliga platser.

Utbildar lärare och ordnar tillfälliga klassrum

Tusentals skolor i Jemen har bombats sönder och många används av militären. Dessutom är det ont om lärare, eftersom landets ekonomi har kollapsat och en fjärdedel av alla lärare inte får någon lön.  

Rädda Barnen stödjer de skolor som fortfarande är i gång och bygger upp tillfälliga undervisningsplatser där det behövs. Vi utbildar lärare och delar ut undervisningsmaterial och leksaker. Dessutom ordnar vi särskild undervisning för barn som halkat efter och behöver komma ikapp. Över 29 000 barn har fått skolväskor och skoluniformer. 

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi hjälpa och skydda barn i krig och katastrofer. Tillsammans ger vi fler barn en tryggare barndom. 

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare