Lilla Muraat var akut undernärd men överlevde

När Muraat från Etiopien var 17 månader blev hon så allvarligt undernärd att risken var stor för att hon skulle dö. Muraat fick hjälp att överleva, men fortfarande är 5,2 miljoner barn i östra Afrika undernärda. Din hjälp är livsviktig!

Klimatkrisen har under flera år orsakat svår torka och uteblivna regn i Somalia, delar av Etiopien och norra Kenya. Skördarna och betesnarker har förstörts och miljontals barn och familjer har lämnats i desperat behov av mat. Många barn har ingen aning om när de får äta nästa gång och i sommar riskerar hungerkrisen att bli ännu värre.

Corona har på många sätt satt världen på paus, men vi på Rädda Barnen pausar inte. Tvärtom. Nu måste vi agera snabbt för att rädda barns liv och vi behöver din hjälp! 

Var med och hjälp barn varje dag året runt!

Bli månadsgivare

Muraat blev sjuk och medvetslös

Lilla Muraat från Somalia är ett av alla barn som har drabbats av matbristen. Hennes pappa jobbar som dagarbetare från tidig morgon till sen kväll, men lönen är låg och matpriserna höga, så familjen kan sällan äta sig mätta.

För Muraats del höll det på att gå riktigt illa. Hon var bara 17 månader när hon blev sjuk och helt tappade aptiten. Hon kräktes och hade diarré, och mamma Hoden var livrädd. Hon tog med sin dotter till Rädda Barnens näringscenter, men skickades omedelbart vidare till sjukhuset i Kebri Dehar som vi också stöttar. Muraat var akut undernärd och när de kom fram hade hon hunnit bli medvetslös.

Hon fick sakta tillbaka orken

Personalen arbetade snabbt och metodiskt. De visste precis vad som måste göras. Muraat fick antibiotika och eftersom hon varken kunde äta eller dricka fick hon näring genom ett rör i näsan. En sjuksköterska vakade dygnet runt och varannan timme kom läkaren. Tillståndet stabiliserades och Muraat kunde så småningom börja dricka. Var tredje timme fick hon extra näringsberikad mjölk och nästa steg blev att gå över till behandling med den energirika nötkräm som brukar göra underverk för små undernärda barn.

Efter 11 dagar var Muraat tillräckligt stark för att kunna lämna sjukhuset och fortsätta näringsbehandlingen hemma.

Idag är Muraat helt frisk

Efter elva dagar var hon tillräckligt stark för att lämna sjukhuset, men behandlingen fortsatte hemma. Hon fick nötkräm regelbundet och följdes upp på Rädda Barnens näringscenter. Idag är Muraat helt frisk och det är fantastiskt! Hon leker med sin storebror Mesla och kompisarna i byn och orkar lika mycket som alla andra barn.

Barn riskerar akut undernäring
När vi undersöker barnen använder vi bland annat särskilda måttband, för att mäta överarmens omkrets. Rött på måttbandet betyder att läget är akut.

Undernäring kan snabbt bli livsfarlig

Undernäring är som farligast för barn under två år. Näringsbristen påverkar immunförsvaret och gör barnen mer mottagliga för infektionssjukdomar, som till exempel diarré, malaria och luftvägsinfektioner – sjukdomar som snabbt kan bli livsfarliga. Genom regelbundna undersökningar kan vi hålla koll på att barnen växer och utvecklas som de ska. Det ger oss möjlighet att behandla i tid så att undernäringen inte leder till kroniska skador.

När vi undersöker barnen använder vi bland annat särskilda måttband, för att mäta överarmens omkrets. Grön färg på måttbandet innebär att barnet växer som det ska. Gult är en varningssignal. Är armen mindre än 11,5 cm i omkrets visar måttbandet rött och läget är akut. Då vet vi att barnet behöver näringsbehandling för att överleva.

Var med och stoppa sommarens hungerkris

Nu i sommar riskerar hungerkrisen att bli värre än någonsin. Förutom den svåra torkan är årets invasion av ökengräshoppor ovanligt stor och de jättelika svärmarna äter upp odlingar och betesmarker. Dessutom slog coronaviruset till i maj, stängde ner samhällen och orsakade ännu större brist på mat. Kombinationen av alla de här katastroferna är livsfarlig för barnen. Din hjälp är ovärderlig!

Var med och hjälp barn varje dag året runt!

Bli månadsgivare

Exempel på hur vi hjälper barnen i östra Afrika:

  • Vi arbetar intensivt för att stoppa hungerkrisen som balanserar på gränsen till svält.
  • Vi förser människor med mat och rent vatten.
  • Vi behandlar barn som är undernärda och ser till att mammor och barn får sjukvård.
  • Vi lär också familjer hur de ska klara försörjningen vid framtida katastrofer.
  • Vi delar ut livsviktiga hygienartiklar för att förhindra spridningen av corona.