Torkan i Somalia: Nötkräm gör att Sahra orkar leka

Somalia har drabbats av den värsta torkan på 40 år och miljontals barn kämpar mot hunger och undernäring. Tioåriga Sahra får hjälp att äta sig mätt – och orka leka med sina kompisar – tack vare energirik nötkräm.

 Jag önskar att det kunde regna varje dag så att gräset växte, säger Sahra.

Hon bor med sin mamma och sina syskon i ett läger i Puntland i nordöstra Somalia. Lägret är hem för familjer som tvingats fly på grund av klimatförändringar eller konflikter. Här driver Rädda Barnen en hälsoklinik där barn får vård och mediciner för olika slags sjukdomar, bland annat undernäring. När Sahra inte kan äta sig mätt hemma, vilket händer väldigt ofta, får hon nötkräm på kliniken. Nötkrämen är smidigt förpackad i små portionspåsar och innehåller vitaminer och mineraler.

Var med oss varje dag och rädda barns liv!

Bli månadsgivare

Sahra med sin mamma. Familjen bor i ett läger för dem som tvingats fly sina hem på grund av klimatförändringar eller konflikter.

Blir mätt och får energi

– När jag är hungrig blir jag trött och orkar inte leka. Magen gör ont och jag kan inte rita eller skriva eller läsa, berättar Sahra.

– Nötkrämen smakar sött och gör att jag blir mätt. Och den ger mig energi.

Barn som lider av allvarlig undernäring skickar kliniken vidare för behandling på sjukhus. Ofta är de under fem år. På sjukhuset får dessa barn samma nötkräm som Sahra äter och även extra näringsberikad mjölk under flera dagar. Små barn blir lätt uttorkade så de får också hjälp med dropp. Personalen håller hela tiden koll på att kilona ökar, och lär sedan föräldrarna hur de ska fortsätta behandlingen hemma.

Till vår barnvänliga plats kommer Sahra varje vecka för att både leka och lära. Här kan också hon och de andra barnen äta frukost.

Drömmer om att bli läkare

I lägret där Sahra bor driver vi också en barnvänlig plats dit ungefär 80 barn kommer varje vecka för att både leka och lära. Här kan också Sahra och de andra äta frukost. I det stora rummet finns en mängd olika leksaker, färgglada kritor och böcker. Överallt på väggarna sitter teckningar som barnen har gjort. Sahra ritar mycket, särskilt hus. Hon tycker också om att hoppa hopprep och gunga gungbräda tillsammans med sina kompisar.

Snart kommer Sahra att börja i skolan som finns i lägret. Hon drömmer om att kunna ta hand om dem som är sjuka och har det svårt – precis som de lokala hälsoarbetarna som finns i hennes närhet.

– Jag vill bli läkare för att jag vill hjälpa människor.     

Vi är på plats i Somalia

Rädda Barnen finns på plats i länder där hungersnöden är utbredd och risken för svält stor. Vi jobbar både förebyggande och behandlar barn som redan är drabbade.

Vi har arbetat i Somalia sedan 1951. Hittills i år har vi nått ut till mer än 24.000 personer genom kontantprogram och behandlat mer än 50.000 undernärda barn. Vi förser även mer än 25.000 hushåll med vatten.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi arbeta världen över för att förebygga och behandla undernäring i tid. Tillsammans räddar vi tusentals barns liv varje dag.

Var med oss varje dag och rädda barns liv!

Bli månadsgivare