Klimatkrisen och torka hotar barns liv i östra Afrika

Familj som drabbats av den svåra torka i Somalia har tvingats fly för att hitta vatten och mat.

Svår torka och uteblivna regn har under flera år orsakat extrem matbrist i länderna i Afrikas horn. I sommar riskerar situationen att bli värre än någonsin för barn och familjer i Somalia, delar av Etiopien och norra Kenya. För att sätta stopp för en ny hungerkris måste hela världen hjälpas åt. Din hjälp räddar barns liv!

Regnperioderna blir allt kortare och torrperioderna längre. I vissa områden har det inte regnat på över ett år och situationen blir allt mer desperat. Familjer förlorar sin boskap, sina skördar och sin försörjning. De kan inte ge sina barn mat för dagen och tvingas fly från sina hem och sönderbrända landskap. Över 14 miljoner människor är redan drabbade av matbrist på grund av den svåra torkan.

Hjälp barn med en gåva nu!

Ge en gåva

Eller swisha till 900 6008 och märk gåvan TORKA.

Exempel på vad dina pengar räcker till

 • 117 kronor räcker till 5 måttband som används för att kontrollera om ett barn i Kenya lider av undernäring
 • 235 kronor räcker till att ge en barnfamilj i Somalia ett hygienpaket med vattendunkar, tvål, bindor och vattenreningstabletter
 • 470 kronor kan ge ett allvarligt undernärt barn i Somalia behandling med energirik nötkräm i 10 veckor.
 • 800 kronor kan ge ett allvarligt undernärt barn i Etiopien vård och behandling på en näringsklinik under en månad.

Stoppa sommarens hungerkris

Afrikas horn brukade förr uppleva svår torka var tionde år. Men på grund av den globala uppvärmningen drabbas nu människor i det här området så ofta att de varken hinner återhämta sig eller bygga motståndskraft. Det blir allt svårare att överleva utan humanitär hjälp. I sommar kommer situationen att bli värre än någonsin och de som drabbas värst är som alltid barnen. Om vi agerar i tid kan vi minska effekterna och rädda barns liv.

Mohamed, som är 10 månader, undersöks på en av Rädda Barnens mobila sjukvårdsmottagningar i Somaliland. Omkretsen på överarmen visar graden av undernäring och rött på måttbandet betyder att han är allvarligt undernärd.
Mohamed, som är 10 månader, undersöks på en av våra mobila sjukvårdsmottagningar i Somaliland. Omkretsen på överarmen visar graden av undernäring och rött på måttbandet betyder att han är allvarligt undernärd.

Klimatförändringar med katastrofala följder

Höstens och vårens regnperioder i Afrikas horn har gett alldeles för lite nederbörd, vilket nu leder till extrem matbrist i Somalia, delar av Etiopien och norra Kenya –  länder som fortfarande lider av sviterna efter den stora hungerkrisen 2017. 40 procent av befolkningen är redan undernärda och i några områden är siffran så hög som 70 procent. Mest utsatta är de allra minsta barnen som riskerar att dö av allvarlig undernäring.

Torkan påverkar också barns utbildning. Istället för att vara i skolan måste barn hjälpa till med familjens försörjning och gå långt för att hämta vatten. Och lärare hinner inte undervisa eftersom de måste leta mat och vatten.

Vi gör vad vi kan, men det räcker inte

Rädda Barnen arbetar intensivt tillsammans med lokala myndigheter för att förbättra situationen i östra Afrika. Men nu måste vi trappa upp insatserna för att rädda fler barns liv. Det här gör vi just nu:

 • Distribuerar vatten och borrar brunnar.
 • Behandlar undernärda barn.
 • Driver sjukvårdsmottagningar.
 • Ser till att barn kan fortsätta gå i skolan.
 • Ger ekonomiskt bidrag  de mest utsatta.
 • Hjälper familjer att hitta ny försörjning.
 • Levererar vatten och foder till boskap.
 • Jobbar långsiktigt och förebyggande med att stärka ländernas motståndskraft.
Lille Abdihadis som är allvarligt undernärd får behandling och vård på ett av Rädda Barnens näringscenter.
Suleyka i Etiopien har svårt att hitta mat och vatten till familjen och hennes son Abdihadis blev allvarligt undernärd. Nu får han behandling och vård på ett av våra näringscenter.