"Vattentransporterna är vår räddning"

Klimatkrisen drabbar miljontals människor i Somalia. Torka, översvämningar, cykloner, mat- och vattenbrist avlöser varandra. Vi är på plats i områden där torkan är som värst. Med vattentransporter, mat och kontantstöd hjälper så många familjer vi bara kan.

År 2021 upplevde Somalia en av landets värsta torkperioder. Nästan sex miljoner människor - en tredjedel av landets befolkning- behövde akut hjälp. Tyvärr har situationen inte blivit bättre. Landet hinner knappt repa sig från en klimatkatastrof innan nästa tar vid. Extrem torka varvat med översvämningar och cykloner orsakar, förutom en enorm förödelse även mat- och vattenbrist. Under den senaste tiden har torkan dessutom förvärrats. Brunnar har sinat och den lilla mängd vatten som fortfarande går att hitta är smutsigt och farligt att dricka. 

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare

Torkan tog familjens boskap

Sahra, 8, hennes mamma Amina, småsyskon och morföräldrar fick hjälp av oss redan 2017. Vi kom i kontakt med dem efter att torkan hade tagit all deras boskap. Sahras pappa var tvungen att lämna familjen och byn för att ta hand om sina gamla och sjuka föräldrar i en annan by. När vi kom i kontakt med familjen saknade de mat, vatten och Sahras lillasyster Adia, 2, höll på att dö av undernäring. Vi såg till att lilla Adia fick akut sjukvård och tack vare den överlevde hon.

Våra vattentransporter är efterlängtade både bland bybor och skolor som tack vare dem kan fortsätta sin undervisning. Hade transporterna inte funnits hade lärarna varit tvungna att leta vatten istället för att undervisa.

Tankbilar med dricksvatten

Genom åren har vi fortsatt att stötta Sahras familj och många andra vars livsvillkor förändrats drastiskt i och med klimatförändringarna. I dagsläget består vår hjälp av regelbundna vattentransporter, matkuponger, sjukvård samt kontantstöd.

Dricksvattnen som levereras till byarna kommer i stora tankbilar. Även  byskolorna är tacksamma för vattnet då de tack vare leveranserna kan fortsätta att undervisa och hålla skolorna öppna.

– Vattentransporterna är vår räddning. Tidigare hämtade vi vatten från brunnen i byn men det vattnet är inte drickbart, alla blev sjuka. Och vi hade inte heller råd att köpa vatten då priserna är skyhöga, förklarar Amina.

Hon berättar att torkan bara blir värre och värre. Varje dag hoppas hon på regn och varje dag blir hon besviken  för inget regn kommer.

– Och även om det skulle börja regna har vi ingenstans att lagra vattnet, säger hon uppgivet.

Mamma Amina fyller dunkar med drickbart vatten som Rädda Barnen levererar i stora tankbilar. I förgrunden dottern Adia, 7 år.

Drömmer om en bättre framtid

Sahra berättar att hon ofta drömmer om framtiden. I den drömmen finns ingen torka, barn är mätta och belåtna och alla kan gå i skolan.

 Jag drömmer om att utbilda mig så att jag får ett yrke, kan tjäna pengar och ge min familj en bättre framtid.

Sahra drömmer om en framtid där hon kan gå till skolan, utbilda sig och få ett arbete så att hon kan ge sin familj ett bättre liv.

Vi gör vad vi kan, men det behövs mer hjälp

Rädda Barnen arbetar intensivt tillsammans med lokala myndigheter för att förbättra situationen i Somalia. Men nu måste vi trappa upp insatserna för att rädda fler barns liv. 

Klimatförändringarna kommer inte att försvinna och vi kan inte heller stoppa naturkatastroferna – men vi kan stötta på plats med vatten, mat, sjukvård, näringsbehandling och matkuponger. På så sätt räddar vi liv och ger framtidshopp för Sahra och många andra i klimatkrisens spår. Tack för din gåva!

Var med oss varje dag och rädda barns liv!

Bli månadsgivare