Tre påsar nötkräm om dagen kan rädda ett barns liv!

Området Garissa i östra Kenya är hårt drabbat av extrem torka. Folket här är nomader och helt beroende av sin boskap. Men när djuren dör står människorna näst på tur. Som vanligt i katastrofer är det barnen som drabbas hårdast.

Det har alltid funnits problem med torka och matbrist i den här delen av landet, men när du läser det här har sex regnperioder uteblivit. Och tre år utan ordentligt regn har lett till den värsta torkan på många decennier. Även om det regnar ibland handlar det om plötsliga skyfall som leder till förödande översvämningar.

Var med oss varje dag och rädda barns liv!

Bli månadsgivare

Hunger gör ont

Just nu lider 66.000 barn i Garissa av akut undernäring. Undernäring påverkar en liten kropp på fruktansvärda sätt. Det första som händer är att fettdepåerna tar slut. Efter det bryter kroppen ner musklerna för att få energi. Sedan minskar storleken på organen. Hjärtat, hjärnan, levern och njurarna fungerar allt sämre. Skelettet försvagas. Blodtrycket, pulsen och kroppstemperaturen sjunker. Och till sist kan det vara för sent.  

De barn som överlever undernäringen riskerar hjärnskador som finns kvar resten av livet. 

Djur som dött av den extrema torkan är en vanlig syn längs vägarna i Garissa.

Mobila näringsteam hjälper barn som bor avlägset

Men det finns hopp! Rädda Barnen stöttar flera näringskliniker i området där vi undersöker och behandlar blivande mammor, ammande mammor och barn under fem år. Klinikerna har öppet dygnet runt och vi skickar också ut mobila näringsteam till avlägsna platser, för att inget barn ska bli utan vård. 

Aisha får energirik nötkräm för att må bättre

Fyraåriga Aisha är en av de som fått hjälp. Hon och hennes ettårige lillebror Yusuf var båda allvarligt undernärda när de kom till en av våra kliniker, och fick energirik nötkräm för att snabbt öka i vikt. Krämen innehåller vitaminer och mineraler och är förpackad i små portionspåsar som det är lätt för barnen att själva äta ur. Tre påsar om dagen i tio dagar kan vara allt som krävs för att rädda ett barns liv. 

Allt handlar om att överleva

För Aishas mamma är det svåra tider. Alla hennes barn har fötts in i klimatkrisen och varje dag handlar om att se till att de överlever. Familjen har inga djur kvar och förlitar sig på gud och på näringen som de får av Rädda Barnen varannan vecka. De hittar inget annat sätt att försörja sig på 
och att odla är nästan omöjligt i den här delen av Kenya.

Men allt är inte mörker! Vi delar ut frön som är resistenta mot torkan och gläds åt att vattenmelonodlingar har visat sig fungera väl. Dessutom har vi byggt om 17 vattenpumpar så att de drivs av solenergi. I nuläget får 70.000 människor rent vatten tack vare dem!

På vår näringsklinik följer personalen upp hur barnen växer och mår och ger fortsatt näringsbehandling.

Så hjälper vi barnen och familjerna i Garissa

  • Undersöker barn för att fånga upp dem som behöver vård.
  • Behandlar undernärda barn.
  • Driver mobila näringsteam.
  • Stöttar sjukhus och kliniker.
  • Ger ekonomiskt bidrag till de mest utsatta.
  • Delar ut fröer så att människor kan odla, trots torkan.
  • Delar ut foder för boskap.
  • Installerar solenergidrivna vattenpumpar. 

Din gåva gör livsviktig skillnad!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi arbeta världen över för att förebygga och behandla undernäring i tid. Även en slant som verkar liten här, gör stor nytta någon annanstans. 

Var med oss varje dag och rädda barns liv!

Bli månadsgivare