Amningen räddade lille Bikas liv

Bikas med sin mamma i tältet i ett flyktingläger i Grekland där de får hjälp av Rädda barnen.

I flyktingläger ordnar Rädda Barnen särskilda platser där gravida kvinnor och mammor med bebisar får lugn och ro, rådgivning och hjälp att amma. En av dem som fått livsviktig hjälp är 25-åriga Khadji från Irak som födde sin son Bikas på flykt i Grekland.

Efter en lång och farlig flykt från kriget i Irak lyckades gravida Khadji och hennes familj få skydd i ett flyktingläger i norra Grekland. En natt i tältet satte värkarna igång och hennes man hjälpte henne till närmaste sjukhus. Khadji berättar:

– Förlossningen var komplicerad. Min son Bikas föddes med akut kejsarsnitt. Han led av för hög hjärtrytm och vägde bara 1,5 kilo, så efter operationen fick han behandling på ett annat sjukhus. När Bikas kom tillbaka efter tio dagar kunde jag inte amma honom längre, eftersom det varit ett så långt uppehåll.

Är du inte månadsgivare redan, kan du snabbt och enkelt bli det här!

Bli månadsgivare

Bröstmjölk bästa skyddet i katastrofer

Bröstmjölk skyddar mot infektioner och innehåller all den näring och vätska barnet behöver upp till sex månaders ålder. Khadji visste hur viktigt det är att amma sitt barn, särskilt när man lever på flykt med brist på mat och rent vatten samt svåra hygieniska förhållanden. Att ge bröstmjölksersättning till spädbarn kan vara livsfarligt när det inte finns möjlighet att rengöra och sterilisera flaskor.

Khadji sökte upp Rädda Barnens mamma-bebis-plats där hon fick goda råd och praktisk hjälp med att få igång amningen. För mammor på flykt är amning det säkraste, billigaste och enklaste sättet att skydda bebisar mot undernäring och livshotande sjukdomar. Vi rekommenderar bröstmjölksersättning endast som en sista utväg och hjälper då till att rengöra och sterilisera flaskorna.

Amningen kom igång

– Tack vare allt stöd mår Bikas bra nu, berättar Khadji. När amningen kom i gång gick han upp drygt 2,5 kilo på sex veckor och jag tänker fortsätta amma min son så att han är frisk och stark den dag vi kan lämna lägret.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi fortsätta vårt viktiga arbete. Tillsammans gör vi världen till en bättre plast för barnen.