Orostelefonen

Är du orolig att någon du känner dras till en våldsam, extrem rörelse eller ideologi? Du kan ringa 020-100 200 anonymt och kostnadsfritt för att få stöd och råd.

Hit kan du ringa om...

Orostelefonen finns till för dig som är orolig för att någon du bryr dig om dras till en våldsam, extrem rörelse eller ideologi. Vi lyssnar och stöttar på dina villkor. Vi som svarar är utbildade i samtalsstöd och vana att lyssna och stötta. Du är också välkommen att ringa om du bara har frågor och funderingar som rör extremism eller radikalisering.

Vi rådgör med dig utifrån vår kunskap och erfarenheter. Vi erbjuder dig också stöd och råd om vart du kan vända dig för att få mer information eller hjälp i den kommun där du bor. Vi svarar på samtal från såväl vuxna som barn och unga. 

Öppettider

Vi har öppet på vardagar klockan 9:00-16:00 (lunchstängt 12-13) + kvällsöppet på måndagar, onsdagar  och fredagar klockan 18:00-22.00. På kvällen kan du även chatta med oss.

Anonymt och kostnadsfritt

Samtalen kostar inget och syns inte på telefonräkningen. Du som ringer är anonym. Vi kan inte se vilket telefonnummer du ringer från, och vi kommer inte heller spara något du säger som kan kopplas till dig. Istället ger vi dig ett ärendenummer som du kan uppge om du vill ringa oss flera gånger om samma ärende.

Flera språk

Vi svarar på svenska, men vi kan också erbjuda dig att prata med oss på engelska, danska, arabiska, azerbajdzjanska, dari, pashto, persiska, somaliska, turkiska och tigrinja. Ring så berättar vi mer. 

Fakta om Orostelefonen

Orostelefonen om radikalisering är en nationell stödtelefon. Den startades av Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism tillsammans med Röda Korset i november 2015 och kallades då för Stödtelefonen mot våldsbejakande extremism.

Den 1 februari 2017 tog Rädda Barnen över uppdraget att driva telefonen. Det gjorde vi för att vi vill motverka att barn och unga far illa genom våldsbejakande extremism, till exempel genom att en närstående radikaliseras, eller genom att unga själva rekryteras till och far illa i en våldsam, extrem rörelse.

Vi erbjuder dig som förälder, barn, vän eller annan närstående professionellt samtalsstöd om du orolig för någon du bryr dig om. Även du som arbetar med människor och är oroad för någon du möter genom ditt jobb är välkommen att vända dig till oss. Du är också välkommen att ringa oss om du bara har frågor eller funderingar om extremism och radikalisering. Vi ger råd utifrån vår expertis, och vi kan också lotsa dig vidare till mer information och stöd.

Nytt namn, samma telefon

I och med att Rädda Barnen tog över ansvaret för telefonen bytte den namn till Orostelefonen. Det är fortfarande samma telefonnummer, 020-100 200. Det går även att chatta med oss.

Statistik

Månadsvis statistik över hur många som ringer till telefonen finns att ladda ner i högerspalten.

Frågor och svar om oss

Vanliga frågor och svar om Orostelefonen finns här.

Mer information om våldsbejakande extremism

Andra organisationer som arbetar mot våldsbejakande extremism och som har skrivit mer om vad man kan göra för att förebygga och motverka är till exempel Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och Socialstyrelsen.

Till toppen

Öppettider

Måndag-fredag 9:00-16:00 (lunchstängt 12-13)

+ kvällsöppet mån, ons, fre 18:00-22.00

På kvällen kan du även chatta med oss - läs mer här. 

Obs, under julen har vi avvikande öppettider:

Måndag 25/12 (juldagen) stängt
Tisdag 26/12 (annandag jul) stängt

Ring Orostelefonen

Telefonnummer: 020-100 200

Du som ringer är anonym. Vi kan inte se ditt namn eller telefonnummer, och samtalet kommer inte att synas på din telefonräkning.

Det är gratis att ringa.

Vi som svarar är utbildade i samtalsstöd. Vi svarar på svenska, men vi kan erbjuda stöd på flera språk.

Du kan även chatta med oss - läs mer här.

Berätta om Orostelefonen

Ju fler som vet att telefonen finns, desto fler kan vi hjälpa.

Ladda ner, skriv ut och sprid våra affischer, foldrar och visitkort

• Affisch på svenska
• Affisch på engelska
• Affisch på arabiska
• Affisch på dari
• Affisch på somaliska

• Folder (skriv ut som häfte och vik på mitten)

• Visitkort (10 per sida, skriv dubbelsidigt och klipp) 

Press

Är du reporter och har frågor om Rädda Barnens arbete med Orostelefonen?

Vänligen kontakta vår pressavdelning.

Samtalsstatistik

Undrar du hur många som ringer till oss? Ladda ner vår samtalsstatistik månadsvis.

• Februari 2017

• Mars 2017

• April 2017

• Maj 2017

• Juni 2017

• Juli 2017

• Augusti 2017

• September 2017

• Oktober 2017

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners